Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Prostaat behandeling bij uitgezaaide PK?

13 januari 2020 om 12.00
470 x gelezen

Geachte Prof. Chris Bangma,

Mag ik u vragen waarom er geen prostaat behandeling meer mogelijk is bij een uitgezaaide PK en daarentegen wel prostaat behandeling mogelijk is bij een niet uitgezaaide PK?

 

Antwoord

Dank voor uw vraag. Lokale behandeling met bestraling of verwijdering van de prostaat wordt verricht in geval er een prostaattumor aangetoond is waarvan men verwacht dat deze tijdens het leven symptomen gaat geven en uit gaat zaaien. Daarbij wordt bijna altijd met beeldvorming gekeken of er aantoonbare uitzaaiingen zijn. Is dat niet het geval, dan spreekt het voor zich dat de prostaat behandeld wordt, want dan is de kanker in daarmee verdwenen. Alleen door microscopische uitzaaiingen ten tijde van de behandeling kan op een later tijdstip de tumor toch nog elders optreden. Dat weet je van tevoren niet, en daarom is het gerechtvaardigd de prostaat te behandelen. Als je wel weet dat er uitzaaiingen zijn, dan wordt het beloop van de ziekte vooral bepaald door de aanwezigheid van de uitzaaiingen. Dan heeft de behandeling van de prostaat geen zin, en geeft mogelijk alleen bijwerkingen. Tot voor kort behandelde men daarom de prostaat niet bij uitzaaiingen.

Nu is daar iets in veranderd. Ten gevolge van twee grote klinische studies in het Verenigd Koninkrijk (STAMPEDE-studie) en in Nederland (HORRAD-studie) heeft men recent geconstateerd dat er toch patiënten zijn die voordeel kunnen hebben van bestraling van de prostaat in geval zij weinig (minder dan 5) uitzaaiingen in de botten hebben. Mogelijk geeft behandeling van de prostaat in die gevallen minder kans op versleping van kankercellen uit de prostaat, en is dat gunstig als er nog niet teveel uitzaaiingen zijn. In lijn daarmee wordt tegenwoordig ook bij aangetoonde lymfeklier uitzaaiingen rondom de prostaat de bestralingstherapie uitgebreid, en wordt naast de prostaat ook de regio waarin die lymfeklieren zich bevinden meegenomen in het bestralingsveld.

Bovenstaande is een korte samenvatting van wat er zich momenteel allemaal afspeelt. Het onderzoeksveld is sterk in beweging, en samen met de nieuwe diagnostische methoden als de PSMA-PET scan is er meer ruimte dan voorheen voor individuele afwegingen, waarbij voor- en nadelen van gecombineerde behandelingen besproken worden.

Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Prof. Chris Bangma,

Zeer bedankt voor uw positieve reactie! Ik ga ermee aan de slag in de hoop dat uw voorstel mij op het goede spoor brengt in het ziekenhuis van behandeling.  Zoniet, hoop ik dat ik u nogmaals mag benaderen.

Met hartelijke groet - Raymond van Donk

 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Geachte Prof. Chris Bangma,

Mag ik u een vraag stellen of u het al dan niet verstandig acht een boosterprik te overwegen i.c.m. mijn medicatie? Ben voortdurend onder behandeling (na een Docetaxel chemokuur) middels een zes maandelijkse Eligard herhaal injectie en voel mij derhalve erg fit.

Bij voorbaat mijn hartelijke dank!

Raymond van Donk

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Mijnheer, dank voor uw vraag.

Gewoonlijk wordt inderdaad geen behandeling van de prostaat verricht als er uitzaaiingen zijn elders in het lichaam. Zou alleen de prostaat behandeld worden, dan zouden de uitzaaiingen gewoon door gaan met groeien, en zou het ziektebeloop niet veranderen. De overleving zou even lang blijven. Maar er zijn tegenwoordig redenen om toch bij weinig uitzaaiingen wel een behandeling van de prostaat te geven. Meestal is dat dan een bestraling in combinatie met een endocriene therapie (testosteron blokkade) omdat gebleken is in recente jaren dat daarbij de levensduur toch iets verlengd kan worden. Bij veel uitzaaiingen wordt de prostaat verder niet behandeld en volgt een testosteron blokkade al dan niet met een chemotherapie. Door de introductie van de PSMA scan verschuiven de inzichten en bevindingen sterk de afgelopen tijd. Het kan dus zijn dat een uroloog ook de optie aanbiedt om bij 1 of 2 kleine lymfeklieren naast de prostaat toch een operatie uit te voeren (of het bestralingsveld aan te passen) ondanks dat er uitzaaiingen zijn. Of dit het beoogde effect heeft om langer te leven weten we nog niet exact. Wel is het zo dat elke extra operatie of bestraling zijn tol kan hebben in de vorm van bijwerkingen. Dit dient goed in het team overwogen te worden met de diverse specialisten.

 Ik hoop dat dit u helpt, Vrendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Geachte Prof. Chris Bangma,

Dank voor uw antwoord! Echter ben ik bang dat dit niet het juiste antwoord op mijn vraag is...

Met vriendelijke groet - Raymond van Donk

 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Mijnheer Van Donk,

U heeft gelijk, dit antwoord van mij past in het geheel niet op uw vraag, en ik begrijp dan ook niet hoe dat daar terecht is gekomen. Uw vraag of u een booster prik kan nemen , kan ik alleen bevestigend beantwoorden. Ik hoop dat dat antwoord ook niet ergens anders terecht is gekomen, want ik heb dit uitvoerig toegelicht. De anti-androgene medicatie die gebruikt blijkt daarbij ook nog eens extra te beschermen tegen acute infecties en reactie van het longweefsel door het virus. 

Ik ga na hoe de verwisselingen tot stand zijn gekomen. Excuses voor dit voor mij onbegrijpelijke fenomeen. 

vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Geachte Prof. Chris Bangma,

Met een glimlach op m'n gezicht dank ik u van harte voor het/uw juiste antwoord!

Met vriendelijke groet - Raymond van Donk

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46