Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Prostaat kanker recidief
Mij leeftijd is 61. Ik heb uitwending bestraling gehand in 2016 en hormone behandeling voor 3 jaar. Mijn PSA waarde is 0,6. Recent een PET scan, MRI en biopten test gedaan. De kanker cellen zijn lokaal aawezig in de prostaat.
Specialist heeft volgende 2 opties voorgesteld i.e operatie of actief volgen gevolgde door hormonale therapie. De voorkeur van specialist is voor operatie gezien de leeftijd en laag psa waarde.
Conclusie van ziekenhuis :
Laboratoriumonderzoek d.d. 04-09-2020: Tumormerkers: PSA 0.44 µg/l, Hematologie: Hemoglobine 8.4 mmol/l, Hematocriet 0.40 , Erytrocyten 4.4 10E12/l, M.C.V. (Ht/Rbc) 90 fl, Leverfuncties: Alkalische Fosfatase 59 U/l, Klinische chemie: Kreatinine 75 µmol/l, GFR (MDRD-4) 92 ml/min/1.73m2, Extra afnames”: M=00 Serum Biobank , Biobank (M=80 EdtaVb) Biobank , Toestemmingsformulier B09BIO , Conclusie: 1. Locaal recidief prostaatcarcinoom 5 jaar na extRT 2. Optie van salvage prostatectomie besproken omdat gezien uitgebreidheid focale salvage brachy geen optie is en totale salvage brachytherapie qua toxiciteit niet aantrekkelijk)
Graag advies betreft keus van behandeling i.e. actief volgen of toch operatie.
Antwoord
Beste mijnheer Rajan,
Bij u is er een aanwijzing dat de kwaadaardigheid niet afdoende gereageerd heeft op de bestraling in combinatie met de tijdelijke testosteron-stop. Ik begrijp dat uw PSA, hoewel laag, ook stijgt, en dat dat geleid heeft tot het maken van de PSMA-PET scan. Daarop is een aanduiding voor de kwaadaardigheid in de prostaat, maar gelukkig niet in de omgevende lymfeklieren of elders.
De verwijdering van de prostaat is een logische stap, maar (zoals u van uw behandelaar begrepen hebt) wel een zware. In veel gevallen zal volledig erectieverlies en ook enig urineverlies het gevolg zijn. Een tweede bestraling kan soms mogelijk zijn, zeker als men daarbij gebruik maakt van robotgestuurde bestraling zoals met de CyberKnife, maar voor een uitgebreide tumor wordt dit niet toegepast. Een andere vorm van radiotherapie kan ik u niet aanraden. En ik denk te concluderen uit uw eerder behandeling dat bij u inderdaad sprake is van een lokaal uitgebreide tumor. Daarom zal ook de salvage radicale prostatectomie niet bij voorbaat met zekerheid kunnen zeggen dat alle tumor verwijderd zal worden en u genezen bent. Dat is uiteraard het risico dat u met uw operateur bespreekt. Het enige alternatief is afwachten en later een therapie toe te passen die niet genezend zal kunnen zijn. Een moeilijk afweging, maar gezien uw jonge leeftijd kan ik mij goed vinden in een besluit om alles op alles te zetten ondanks mogelijke bijwerkingen om de tumor in het geheel weg te nemen.
Ik hoop dat u dit helpt bij uw overwegingen. Veel sterkte. Chris bangma
Bedankt voor u advies. Na overleg met AVL de keus van operatie is vastgelegde. De resultaat van NWZ Alkmaar na PET/CT en MRI scan is :
Conclusie:
Mondeling op MDO: PA: 3 biopten met minder dan 1% tumorcellen. Beeldvorming: geen aanwijzingen voor metastasen.
Volgens de Uroloog van NWZ ALkmaar. De kanker is lokaal en niet uigezaaide. Is operatie nog de goede keus ?
Beste Mijnheer, de uitslag van uw biopten is er met name op gericht om vast te stellen dat de kanker ter plaatse teruggekeerd is. Door de eerdere behandelingen voorheen is de mate of de aggressiviteit van de kanker in de prostaat heel moeilijk exact te beoordelen onder de microscoop. Daarom geeft deze uitslag van de biopten geen verandering in het voorgenomen beleid. En het is natuurlijk goed te zien dat er op de PSMA scan verder geen uitzaaiingen te zien zijn!
Veel sterkte met uw besluitvorming. Chris Bangma
Ik ben prostaat operatoe ondergegaan en daarna waren infectie probleem en bloding. Na zuurstoftheraie bijn twwe is alles onder control.
De PSA waarde gaat wordt steeds hoger in stappen 0,15; 0,14; 0,20; 0,26; 0,40 en laatste 0,48.
wat is u advies betreft deze situatie,
m.vr.gr.
Rajan
Beste Mijnheer, er is klaarblijkelijk veel gebeurd de afgelopen twee jaar. En ik begrijp dat na al uw behandelingen het PSA weer toeneemt. Dat is natuurlijk teleurstellend. Het is voor mij niet te zeggen waar dat aan ligt. Uw behandelaar zal ongetwijfeld weer een PSMA-scan maken op een moment dat de uitslag daarvan ook weer het beleid kan veranderen. Bijvoorbeeld door toevoeging van een medicament. Vraag daarom aan uw behandelaar wanneer deze van plan is dat te gaan doen, en overleg welk nut dat voor u op dat moment kan hebben. Zo blijft u goed geinformeerd over de plannen.
Ik hoop dat u weer meer inzicht krijgt over uw huidige gezondheidssituatie. Vriendelijke groeten, Chris Bangma
PSA waarde is verder gestegen naar 0,61. Specialist van AVL heeft vandag voor PSMA PET scan gevraagde. Ik hou u op de hoogte