Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Prostaat verwijdering: ziekenhuiskeuze versus snelheid
Eind juni is vastgesteld dat er sprake is van prostaat kanker (MRI,Petscan en biopt gleason 3+4). Bulging tegen of in de prostaatwand. Uitzaaiingen zijn niet waargenomen. Voor verwijdering zoek ik natuurlijk het beste ziekenhuis. Artsen met meeste operatie ervaring en modernste techniek heeft voorkeur want kleinste kans op impotentie en incontinentie achteraf. Ik denk daarom aan Anthonius ZKH in Gronau. ZKH heeft ook contract met zorgverzekeraar. Maar daar ben ik eind sept/begin okt 2022 pas aan de beurt. Mijn arts stelt "2 mnd wachten is wel erg lang" en in zijn zkh kan ik binnen 4/5 wkn terecht. Bespreken dilemma kwaliteit/tijd is lastig. Krijg arts niet te spreken en de oncologie verpleegkundige reageert alsof ik vreemd ga door ook andere ZKH te overwegen.
Ik woon in de randstad. Als Gronau geen optie blijkt welk ziekenhuis is dan de beste en snelste optie? Waar krijg je nou met spoed een objectief advies? Ik wil binnen een week keuze maken (zeggen zet me op de lijst voor opereren) want te lang (hoe lang) wachten is vragen om uitzaaiing.
Antwoord
Beste mijnheer. Indien u zoekt naar hoog-volume operateurs, dan kunt u te rade gaan bij de prostaatkankernetwerken Anser, en NL, en Prosper. Er is geen reden te denken dat de zorg in Nederland minder is dan in Duitsland.
vriendelijke groeten, prof Chris Bangma
Weet u waarom er bij het operatief verwijderen van de prostaat in Nederland altijd gewerkt wordt met een peniscatheter terwijl bij mij in gronau alleen een buikcatheter is gebruikt. Overigens heb ik van sommige andere patienten uit Gronau begrepen dat ze een buikcatheter plus een peniscatheter (1of 2 dagen) hadden. Ik verlies slechts incidenteel een druppeltje urine.
De relevatie van de vraag is: heeft het (niet)plaatsen van een peniscatheter invloed op urine incontinentie?
Beste Mijnheer, dank voor uw vraag. De keus tussen buikcatheter en plasbuiscatheter is met name een keuze van de lokale operateurs. Een argument zou kunnen zijn dat bij een plasbuiscatheter de nieuwe aansluiting tussen blaas en plasbuis beter beschermd zou zijn en voldoende open gehouden wordt, maar de voorkeur bij een buikcatheter zou kunnen berusten op een laag risco van strictuur op termijn van de plasbuis bij een plasbuiscatheter. Gewoonlijk wordt een plasbuiscatheter maar een (ruime) week geplaatst, daarom zijn alle effecten maar minimaal. Invloed op de continentie van beide procedures is onbekend. De bekkenbodem zal niet veel last hebben van elk van de twee opties, en de blaas kan op beide opties vergelijkbaar reageren met blaaskramp waarvoor een medicament gegeven kan worden.
Ik hoop dat dit voldoende uw vraag beantwoordt. Vriendelijke groeten, Chris Bangma