Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Prostaatkanker
Hallo
Mijn man is uitbehandel voor prostaatkanker .
Willen graag lutetium psma behandeling .Volgens oncoloog niet mogelijk voor levermetastase 6.3 cm Klopt dit ??
Antwoord
Beste mevrouw, u schrijft een akelig bericht. Het moet erg moeilijk zijn te horen voor u en uw familie dat er geen behandelingen meer zijn die de kanker tot stilstand kunnen brengen. De oncologen in Nederland bekijken de Lutetium PSMA behandeling al jaren. Er bestaan diverse middelen ,en vele ervaringen. Een definitief inzicht over de veilige behandeling bestaat er nog niet. Wel is er het inzicht dat uitzaaiingen in de lever minder goed reageren op de therapie. Nu is het medicament momenteel voornamelijk nog beschikbaar in instituten die dat zelf kunnen maken, of in onderzoek. Uw oncoloog weet wat de actuele status daarvan is, en waar het middel eventueel beschikbaar zou kunnen zijn.
PSMA lutetium is geen wondermiddel, ook al zijn er bij enkele patienten goede resultaten bereikt. Bij vele patienten ook niet, en ook zijn er bijwerkingen. Nu uw oncoloog meent dat dit geen goed middel is voor uw man, dan maakt de oncoloog ook deze afweging samen met u hoe de laatste fase van de ziekte wel in te gaan. Het is belangrijk daarover te spreken, en helder te krijgen hoe dat verlopen gaat met een optimale levenskwaliteit.
Geen makkelijk gesprek. Heel veel sterkte in deze fase. Vriendelijke groeten, Chris Bangma
Zal RFA nog een optie kun̈nen zijn bij grote leveruitzaaiing van 6.3 cm de rest zijn kleine tumoren in de lever .Zodat er uitstel van problemen kan zijn ??
Beste Mevrouw, de afweging of de behandeling van de levermetastase zinvol is, wordt door uw behandelteam gemaakt. Zij nemen alle voor- en nadelen mee, waarbij gekeken wordt naar de conditie van uw man, de overige aanwijzingen van uitzaaiingen, en het verwachte effect van de behandeling. Er bestaan wellicht meer methoden om een enkele metastase in de lever te behandelen, en RFA (via een naald de afwijking benaderen en behandelen) is er een van.
U bevindt zich in een nare fase van de ziekte. Belangrijk is u af te vragen wat momenteel het zwaarste voor u beiden geldt de komende tijd. Eventuele behandeling kan best als zwaar ervaren worden, terwijl u er niet veel mee wint. Een moeilijke periode, veel sterkte daarbij. Vriendelijke groeten, Chris Bangma