Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
prostatectomie vs brachytherapie
Beste,
Sinds gister is mij bekend dat ik prostaatkanker heb naar aan leiding van de gedane onderzoeken.
Ik ben 42 jaar en door puur toeval is men hierop gestuit, ik had geen klachten maar naar aanleiding van een tv programma vond mijn partner het verstandig om het gewoon eens te laten controleren , PSA waarde 4.3
In februari heb ik een mri gehad van de prostaat nav een psa waarde van 4,3 en hierop waren geen bijzonderheden te zien , van hieruit is een vervolgonderzoek gepland voor augustus naar nav een nieuwe psa meting die 4,4 scoorde.
Vervolgens is er een prostaat biopsie gedaan waaruit gebleken is dat Conclusie: Prostaatbiopten links met (acinair) adenocarcinoom in 5 van de 6 biopten.
Gleason score: 3 + 3 = 6; [ISUP groep 1]. Volume tumor 25%.
Lokalisatie tumorpositieve biopten: apex links, midden links en basis links.
Andere bevindingen: geen invasieve cribriforme groei of intraductaal carcinoom (IDC-P) aangetroffen.
Nu wordt mij aangeraden om een prostectomie te ondergaan , echter heb ik in mijn omgeving mensen die goede resultaten met brachytherapie hebben behaald.
Kunt u mij vertellen hoe deze behandelingen zich ten opzichte van elkaar verhouden en wat de voor en nadelen van beide zijn.
Natuurlijk vraag van u geen uitspraak echter alleen een advies gezien de afwegingen.
Mvg
Antwoord
Beste Arnold, dank voor je vraag. Een probleem waar veel mannen mee worstelen. Bewust of onbewust zijn ze in een vroeg detectie traject voor prostaatkanker terecht gekomen, en vervolgens wordt er dan een laag risico (weinig agressief) prostaatkanker gevonden. Daarna is het de afweging: nu behandelen, of later behandelen (en misschien wel nooit nodig om te behandelen, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk).
Voor de behandeling van je tumor zijn diverse mogelijkheden. Gezien de lage Gleason score en PSA is er waarschijnlijk een goede mogelijkheid om ‘active surveillance’ te volgen. Derhalve om nu niets te doen, en regelmatig de prostaat te laten controleren. Dat heeft als voordeel dat je geen bijwerkingen ondervindt van operatie of bestraling. Als nadeel de controle met af en toe een magneetscan en ook herhaalde prostaatbiopsie. Bij tekenen van groei en verhoogd risico kan dan later ingegrepen moeten worden. De tweede mogelijkheid is het weghalen van de prostaat, radicale prostatectomie. Voordeel: ‘alles is eruit’ . Nadeel: met name de mogelijkheid dat er erectie zwakte of verlies ontstaat. Ook al wordt er met de nieuwe methodes als Neurosafe geopereerd. De derde mogelijkheid is een vorm van bestraling. Brachytherapie hoort daartoe, en heeft de minste bijwerkingen. De bijwerkingen van bestraling, zowel brachytherapie als uitwendige bestraling, bestaan uit een geirriteerde darm of blaas, en na enige tijd ook erectieverlies.
Bovenstaande zijn de reële mogelijkheden in het kort. Mijn advies is om alle drie goed te bespreken met je uroloog en de oncologieverpleegkundige. Het is primair een keuze tussen mogelijke bijwerkingen, want alle behandelingen zijn geschikt voor wat er bekend is van je tumor.
Ik hoop dat dit iets meer duidelijkheid geeft. Sterkte bij het vervolg. Chris Bangma