Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Prostatitis samen met Prostaatkanker
Geachte Prof. Bangma,
Ik ben een man van 55 jaar. Begin 2022 heb ik heel veel last van mijn prostaat gehad. PSA was toen 8 maar er is toen verder geen diagnostiek gedaan. Eind 2022 was de PSA opgelopen naar 13 en is er een MRI gemaakt. Op de MRI was een vrij grote afwijkende plek aan de buikzijde van de prostaat zichtbaar (25x14x2o mm). Van de plek zijn 5 biopten genomen die geen kanker lieten zien, wel actieve ontsteking en atrofie.
In november 2023 was de PSA opgelopen naar 20 en is er in een ander ziekenhuis opnieuw onderzoek gedaan. De plek op de MRI was duidelijk groter geworden (34x19x25 mm) en er zijn 10 biopten in de plek genomen. 6 daarvan waren negatief voor afwijkend weefsel ("prostaatbiopten met organoid gelegen klierbuizen zonder maligniteit"), 3 gaven voor 30% afwijkend weefsel en 1 gaf voor 5% afwijkend weefsel. De beschrijving van de 3 biopten met 30% afwijkend weefsel is: "invasieve tumor voornamelijk bestaand uit goed omschreven dicht opeengelegen klierbuizen afgewisseld met slecht gevormde en gefuseerde klierbuizen. Geen cribriforme groei. Gleason-score 3 + 4 = 7".
Wat is hier aan de hand? Het lijkt erop dat de afwijkende plek op de MRI zowel een (chronische) prostatitis bevat als maligne weefsel. Zou dit toeval kunnen zijn of kan er een verband zijn? Zou het bijvoorbeeld kunnen dat er al langer een chronische (autoimmune) prostatitis bestaat die na eerder laten afsterven van weefsel heeft geleid tot locale vorming van high grade prostatic intraepithelial neoplasia? Hoe zeker is het dat het nieuwe weefsel maligne is (invasief)? Wat zou je voor verder onderzoek kunnen doen, en gegeven de uitkomsten daarvan, wat zou de beste behandelwijze zijn?
Antwoord
Beste mijnheer, u roert een uiterst interessante vraag aan waar onderzoekers zich al tientallen jaren mee bezig houden. De relatie tussen een chronische ontsteking, de reactie van het immuunsysteem, en het onstaan of het bevorderen van kanker-in-de-dop is een discussie met voor- en tegenstanders van het idee dat langdurige prikkeling kanker zou kunnen bevorderen. Ik kan u het antwoord niet geven. Voor een patholoog is het soms lastig de twee beelden van elkaar te onderscheiden onder de microscoop, en ook met de MRI kan dat niet. Bij ontsteking gaat de PSA omhoog, hetgeen vaak leidt tot biopsie, en alles wat u meegemaakt heeft. Daarbij lijkt het dat u ook nog regelmatig op een smal fietszadel zit, hetgeen de prostaat ook nog onder druk zet....
Genetisch en biochemische onderzoek is vaak verricht in het laboratorium op modellen, maar dat bootst de situatie in het menselijk lichaam maar ten dele na. De afweercellen spelen in het laboratorium op een minder natuurlijke wijze maar een beperkte rol. Zodoende is het nog nooit gelukt om chronische infectie of irritatie na te bootsen en daaruit een tumor te laten ontstaan. We moeten het doen met de analyse van afweercellen die we soms aantreffen rondom tumoren. Ofschoon er veel belangstelling is de laatste jaren om de zogenoemde macrofagen rondom tumoren te isoleren en te analyseren, is daar nog geen definitieve duidelijkheid over waarom de ene macrofaag wel goed opruimt, en de andere wellicht de ontsteking en tumor toelaat.
Voor u is het van belang af te gaan op het beste advies in deze onzekere materie. Uw tumorcellen lijken niet aggressief (3+4) en de tumor is zichtbaar. Daarmee kunt u overwegen af te wachten en alles in de gaten te blijven houden, maar dat is wel ten koste van enige onzekerheid en herhaalde biopten als de MRI of het PSA sterk veranderen. Uw behandelaars kunnen u hierover adviseren. Onderwijl kunt u uw voedingspatroon aanpassen door voldoende anti-oxidanten te nemen, en dierlijke vetten te verminderen.
Ik hoop dat u hiermee iets verder komt. Sterkte in de besluitvorming, met vriendelijke groeten, Chris Bangma