Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Psa 19 wat nu

Psa19

 

Antwoord

Beste Mijnheer, uw vraag is wel erg kort. Het suggereert dat u bij de huisarts bent geweest en dat er een bloedonderzoek verricht is. Het PSA kan verhoogd zijn als gevolg van een infectie, of een goedaardige vergroting, of een fysiek trauma. Maar ook door een kwaadaardigheid. Om dat uit te sluiten zal eerst de Prostaatwijzer geraadpleegd worden, en bij een aangegeven verhoogd risico op kanker zal u een verwijzing ter evaluatie van de prostaat bij de uroloog krijgen. Vraag daarom aan de huisarts aan welke oorzaak hij/zij denkt, en of het PSA na enkele weken nog herhaald dient te worden (omdat er sprake is van een urineweg infectie) of dat een verwijzing al nodig is.

Ik hoop dat u dit richting geeft. Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 04/05/2023 - 09:52

Plekje prostaat op Mri 

nu 10 biopsie gehad  

psa 19 

kan dit nog een ontsteking zijn of vergrote prostaat

 

 

Laatst bewerkt: 03/07/2023 - 21:58

Beste mijnheer, ik begrijp dat uw PSA na de bioptie nog 19 is gebleven? Dat kan inderdaad het gevolg zijn van het nemen van de biopten of enige ontsteking. Na een biopsie is het raadzaam tenminste 6 weken te wachten alvorens een volgende PSA waarde te meten. 

Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 12/07/2023 - 07:47

Rustig gewacht  weer onder de mri geweest en ik heb een uitslag die ik niet begreep  kan ik deze aan u voorstellen Mvg Ron

 

Laatst bewerkt: 02/05/2024 - 17:33

Beste Mijnheer, natuurlijk kunt u elke vraag stellen die u wil. Maar ik kan de gegevens niet inzien, terwijl uw behandelaar wel de MRI kan bekijken. Mijn advies is eerst met uw behandelaar te spreken, en zouden er onverhoeds vragen over zijn, om dan weer contact op te nemen met kanker.nl

Fijn om te zien dat u ons oordeel vertrouwt. Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 08/05/2024 - 08:17

Goedemiddag meneer bangma

Mri uitslag status quo 

Plekje nagenoeg onveranderd 18mm pirads 5 psa 23   Psa density 0.63  volume 38cc                                   Plekje in de perifere zone

Geen kapsel buiging of doorbraak geen lymfadenopathie normale signaalintensiteiten van beenmerg  geen relevante nevenbevindingen  

Biopsie gehad op de plek kanker gleason score  4+3=7

In de prostaat biopten is geen invasies cribriforme groei of idc-P. Aangetroffen

Moet ik nu een snelle beslissing maken 

wat voor behandeling ik neem

Laatst bewerkt: 17/05/2024 - 14:27

Beste Mijnheer, ik begrijp uit de gegevens dat er een kwaadaardigheid aangetroffen is op de plaats van de plek op de MRI, en dat er verder geen aanwijzingen zijn voor kwaadaardigheid buiten de prostaat. U heeft daarover ongetwijfeld een gesprek met uw behandelaar om te kijken welke behandelingsmogelijkheden er bestaan voor u. Dat is ook afhankelijk van de rest van uw conditie, Goed om daar met uw behandelaar over te spreken, want van afstand  kan ik u geen behandelingsadvies geven. 

Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 27/05/2024 - 09:11

Dank voor u antwoord maar ik twijfel tussen een operatie of bestraling heb ik daar nog tijd voor of moet ik gelijk actie ondernemen ik dacht zelf mri linac ? Er kom zoveel op mijn af terwijl ik niet ziek ben 

Laatst bewerkt: 27/05/2024 - 12:31

Beste mijnheer, het is ook een lastige keuze die u moet maken op basis van de mogelijke bijwerkingen van een behandeling. Het is niet nodig om binnen enkele dagen een besluit te nemen. Wel is het aan te raden dit binnen 3 maanden te doen, omdat het anders maar blijft zeuren in de gedachten. U kunt dus prima met anderen overleggen, ook lotgenoten, over wat hen motiveerde om een keus te maken als uw behandelaar aangeeft dat beide opties aanwezig zijn. Neem er voldoende tijd voor, maar ook niet teveel.

Sterkte bij uw besluit, vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 09/06/2024 - 16:37