Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
PSA van <0.01 (onmeetbaar) naar 0.02 na radicale prostatectomie: hoe deze verdubbeling interpreteren?
Beste Professor,
In december 2022 heb ik (52jr) een radicale prostatectomie ondergaan (uitslag weefselonderzoek pT2N0 - Gleason 3+4 - PSA bij diagnose 29 - negatieve snijranden, deels zenuwsparend - PSMA PET-scan in november 2022 vertoonde geen metastasen op afstand.
Historiek:
Operatie: 14/12/2022
1ste meting: januari 2023 - onmeetbaar
2de meting: maart 2023 - onmeetbaar
3de meting: juni 2023 - onmeetbaar
4de meting: oktober 2023 - onmeetbaar
5de meting: januari 2024 - onmeetbaar
6de meting: mei 2024 - PSA 0.02
Uroloog stelt voor om 2 à3 maand te wachten vooraleer een nieuwe psa-controle te doen.
Is dit niet té lang afwachten?
Vragen waar ik nu mee worstel en graag wat extra uitleg zou wensen:
Hoe moet ik dit resultaat van 0.02 kaderen?
Kan PSA lichte schommelingen vertonen doorheen de tijd of is dit alarmerend nieuws?
Wat kan, behalve een recidief, nog aanleiding geven tot wisselend PSA na prostatectomie?
Vanaf welke waarde moet er opnieuw ingegrepen worden?
Bedankt alvast voor uw antwoord.
Antwoord
Beste Mijnheer, de bepaling van het PSA kan licht varieren, ook als deze voorheen onmeetbaar was. Het kan dus zijn dat dit een meetvariatie is, maar ik begrijp goed dat het u verontrust. Mogelijk dat dit PSA afkomstig is uit de weefsels van de blaashals of de plasbuis, echter dan zou je het wellicht ook eerder waargenomen hebben. Voor nu is afwachten en herhalen van het PSA de enige mogelijkheid en twee maanden is een gebruikelijke termijn. De kans dat het opeens in die tijd 10 maal zo hoog zou zijn is naar mijn inzicht extreem klein. En dan nog zou uw behandelaar waarschijnlijk eerst weer een nieuwe waarde willen hebben alvorens een PSMA PET CT scan te maken om de bron van het PSA te achterhalen.
Ik hoop dat dit een beetje duidelijkheid geeft, maar de ongerustheid rondom deze extreem lage waarde is daarmee hoogstens wat afgezwakt totdat de volgende bekend is. Sterkt. Chris bangma
Beste Professor, omdat de ongerustheid aan mij knaagde, heb ik één maand na mijn vorige meting (PSA 0.02) een nieuwe test gedaan. Resultaat: PSA is stabiel gebleven op 0.02. Huisarts zegt dat er goede kans bestaat dat het eventueel om littekenweefsel gaat. Ik heb zelf gelezen dat er in het lichaam zelfs andere cellen zijn die ultra lage PSA-waarde kunnen aanmaken. Nu ik weet dat PSA-waarde voorlopig niet verder doorgestegen is, mag ik redelijkerwijze aannemen dat er geen acuut gevaar op recidief is? Volgende controle is nu vastgelegd binnen 3 maand. Alvast bedankt voor uw kijk hierop.
Correctie op mijn vorige reactie: volgens huisarts gaat het niet om littekenweefsel, maar is er kans dat het om goedaardige overgebleven restcellen gaat!
Is mijn aanvoelen juist dat de technologie op dit vlak de medische wetenschap heeft voorbijgestoken en dat ultra-sensitieve PSA-waarden niet echt verklaard kunnen worden? Het valt mij ook op dat elk labo zijn eigen ondergrens bepaalt (<0.01 / <0.03 / <0.05 / <0.1). Ook mijn uroloog omschreef deze ultra-lage waarden als therapeutisch irrelevant. Naar ik verneem, wordt er pas echt in actie getreden bij waarden in de buurt van 0.2. Nochtans zijn deze ultra-sensitieve PSA-waarden wel een bron van angst en stress voor patiënten ...
Beste mijnheer, ik ben het geheel met u eens dat ultra-lage waarden van PSA onrust teweeg brengen die meestal niet terecht is. Wij hebben onlangs ook besloten de waarden die lager zijn dan 0.1 niet meer te vermelden (allemaal als: <0.1). Ook is 1 cijfer achter de komma voldoende nauwkeurig. Maar de laboratoria hebben nu eenmaal individueel een test en een machine aangeschaft, dus is correctie nogal hardnekkig. Vervelend voor patienten!
Vriendelijke groeten, dank voor uw opmerkingen. Chris Bangma