Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
PSA waarde na prostaatverwijdering
Beste Prof. Bangma,
In februari 2021 is prostaat bij mijn man verwijderd - T2c, Gleason 3+4 met cribriforme groei. Eind maart kregen wij een goed bericht PSA lager dan 0.05, geen zorgen. In Juni weer PSA gemeten en die was 0.07. Het was even schrikken. Eind augustus wordt PSA weer gemeten en indien weer groei dan wordt mijn man bestraalt.
Ik vraag me af of het niet te lang wachten is tot eind augustus nu wij weten dat PSA is gestegen. Betekent het dat er deel van de kanker cellen zijn gebeleven? Of er uitzaaingen zijn? Zou een PSMA scan nu iets laten zien?
In de beschrijving na de operatie stonden volgende symbolen: pTc2; mriN0Mx; nsR0 pR1 1 mm Gleason 3+4 zonder intraductale groei. Ik begrijp het niet helemaal....
alvast hartelijk dank voor uw reactie,
Met vriendelijke groiet,
Joanna RM
Antwoord
Beste Joanna, ik begrijp dat je je zorgen maakt naar aanleiding van de PSA uitslag. De operatie resultaten laten zien dat de tumor beperkt is tot de prostaat, en dat er tevoren op de scans geen uitzaaiingen te zien waren. Er heeft een neurosafe procedure plaatsgevonden, voorzover ik dat kan lezen, waarbij op de plaats van analyse geen tumorcellen in het snijvlak aangetroffen zijn. Er is evenwel een snijrand elders op de prostaat waarbij dat wel het geval is, 11 mm, maar van weinig aggressief carcinoom. De vraag is of dat in het verloop relevant zal zijn. Daarom wordt het PSA gecontroleerd, en dat laat nu deze schommeling van 0.05 naar 0.07 zien. Dat is een erg lage waarde, en onvoldoende om een PSMA scan te verrichten omdat deze bij zo'n lage waarde eigenlijk nooit iets aan kan tonen. Daarvoor moet het PSA ongeveer 0.3 of hoger zijn. De PSA waarde dient regelmatig herhaald, gewoonlijk eens per 3 maanden. Eind augustus is daarom prima, want er is niet iets dat zou doen vermoeden dat het PSA dan opeens vier maal zohoog zou zijn (van 0.07 naar boven 0.3).
Het is een spannende periode, maar zo te zien heeft het behandelteam er goed zicht op. Veel sterkte met alles, ik hoop dat het goed toegelicht is. Vriendelijke groeten, Chris Bangma
Beste Prof. Bangma,
hartelijk dank voor uw reactie met een duidelijke toelichting. Wat ik begrepen heb - de tumor is weinig aggressief. Er is wel een cribriforme groei geconstateerd en dat is de rede dat ik me zorgen maak. Ook het feit dat er 1 mm snijrand is met kankercellen (gleason 3/4 cribriforme groei). Ik vraag me af of dat de bron kan zijn van de PSA waarde 0.05/0.07?
Nog een vraag - PSA onmeetbaar betekent "0" of ook heel erg laag zoals nu en het kan ook zo laag blijven?
Nogmaals hartelijk dank,
met vriendelijke groet,
Joanna
Nogmals hartelijk dank,
vriendelijke groet,
Joanna
Beste Professor Bangma,
recentelijk PSA waarde gemeeten en het is 0.22 geworden. De meeting in juni was 0.07. Een behoorlijke schrik want het is 3 keer gestegen in de periode van 3 maanden. Volgende week afspraak met de uroloog in de hoop dat bestraling wel een mogelijke optie is. Wat voor ons onbegrijpelijk is dat postoperatief beeld niet verontrustend is geweest. Kan het nu al wijzen op de uitzaaingen? Of het is te snel en wij zijn nog op tijd?
Zou cryotherapie een mogelijke optie zijn voor de behandeling?
Alvast hartelijk dank voor uw reactie en advies.
Met vriendelijke groet,
Joanna
Beste Joanna,
Wat een teleurstelling. Bestraling is wel degelijk een optie, waarbij een eventueel te maken PSMA scan geen verdachte plekken ver van de prostaat moet aangeven. De stijging van het PSA hoeft niet te duiden op onbehandelbare uitzaaiingen. Cryotherapie is volgens mij niet de beste behandeling in dit geval, waarin verwacht wordt dat de reden van de PSA stijging in het prostaatbed ligt.
Veel sterkte bij het gesprek met uw behandelaars. Chris Bangma
Beste professor Bangma,
hartelijk dank voor uw reactie. Nog een vraag ter voorbereiding voor het gesprek met uroloog, namelijk ik heb (google helaas) gelezen dat er twee metingen moeten plaats vinden om aan te tonen dat er een snelle (of langzame groei psa) plaats vindt. Ik neem aan dat de meting van juni 0.07 en nu 0.22 voldoende zijn voor het besluit. Of?
Nogmaals dank.
Met vriendelijke groet,
Joanna
Beste Joanna, ik begrijp dat er drie opeenvolgende waarden opgelopen zijn. Dat is voldoende voor een goede interpretatie.
Veel sterkte, Chris Bangma
Beste Professor Bangma,
even in het kort geschiedenis van prostaatkanker van mijn man (vitale man van 71):
In februari 2021 geopereerd - gleason 3/4; snijrand stukje niet schoon; Psa 4 maanden na de operatie 0.07; vervolgens in spetember 2021 PSA 0.22. Besluit genomen om te bestralen. Geen uitzaaingen gevonden in de scan. 20 bestralingen achter de rug. Vandaag PSA meeting - 0.24. Omdat er geen meeting kort voor de bestraling was gedaan denkt de radioloog dat er wel een daling heeft plaatsgevonden. Volgende meeting is over 6 weken.
Volgens de radioloog is er geen rede voor onrust omdat de tijd nodig is voor de daling van pss en psa kan nog maanden in bloed blijven. Als er geen daling is over 6 weken dan is er kans dat er ergens uitzaaing(en) zijn.
Brachyterapie behoort voorlopig niet tot de mogelijkheden omdat er niks te zien is op de scan.
Ik heb twee vragen aan U:
- is er inderdaad voorlopig geen rede tot onrust en het dalen van psa na de operatie en vervolgens bestraling kan nog maanden duren
- zijn er nog andere mogelijkheden voor behandeling van de recidief behalve hormoonterapie, en zo ja wanneer beginnen?
Alvast hartelijk dank voor Uw reactie.
met vriendelijke groet,
Joanna
-
Beste Joanna, het kan inderdaad enkele maanden duren voordat het PSA na bestraling de laagste waarde heeft bereikt. Vooralsnog helaas het advies om een beetje geduld daarmee te hebben.
Als er toch weer sprake is van terugkomen van de kwaadaardigheid,dan wordt op termijn hormoontherapie aangeraden. Dat is de beste optie, er zijn momenteel geen betere mogelijkheden. Maar het moment van starten moet in goed overleg tussen jullie en de behandelaar gebeuren, omdat hormoontherapie ook bijwerkingen kan geven. Gewoonlijk zal er niet gestart worden als er geen klachten zijn en geen snelle stijging van merkstoffen in het bloed optreden. Om een en ander in de gaten te houden wordt regelmatig het PSA gemeten en op indicatie ook een scan gemaakt.
Ik hoop dat dit duidelijkheid geeft voor dit moment. Sterkte, Chris Bangma
Beste Professor Bangma,
hartelijk dank voor de snelle reactie. Ik vraag me af of er toch andere mogelijkheden zijn zoals brachyterapie van de prostaatloge ipv direct hormoonterapie starten. Of trials van nieuwe methoden.
Achteraf jammer dat bestraling is niet eerder begonnen wetende dat snijrand niet schoon was en psa 0.07 was.
Nogmaals hartelijk dank voor uw adviezen.
met vriendelijke groet,
Joanna
Beste mevrouw, als de prostaat er niet meer zit kan er geen brachytherapie verricht worden, hoogstens een precisie bestraling. Dat laatste is niet aan te raden: twee maal bestralen op dezelfde plek geeft heel veel schade.
Een teleurstellend antwoord, vrees ik. Veel sterkte met het beloop. Vriendelijke groeten, Chris Bangma