Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
psa-waarde verlaagd
In december 2021 is mijn prostaat verwijderd vanwege een tumor. Sedertdien onder regelmatige controle. In januari 2023 werd vastgesteld dat mijn psa-waarde 0,19 was en dat was aanleiding om mij aan te merken voor 35 dagen bestraling. Die zou vanavond (1 maart) zijn begonnen. Echter, gisteren werd - bij herhaling - vastgesteld dat de psa-waarde was gedaald naar 0,08 en dus besloten mijn uroloog en mijn oncoloog om de bestraling uit te stellen en over drie maanden weer verder te kijken.
Mijn hooggeleerde uroloog kan geen wezenlijke verklaring geven voor deze daling en vraagt zich af of ik anders ben gaan leven, dwz eten en drinken. Naar mijn weten is dat niet of nauwelijks het geval.
Valt hier iets zinnigs over te zeggen?
Hartelijk dank
Ad van Herk
Antwoord
Beste Mijnheer van Herk, dank voor uw vraag. Tja, als uw hoogeleerde behandelaar het niet weet....
Er lijkt gebruik gemaakt te worden van een zo genoemde ultrasensitieve PSA assay. Juist in de lage regionen van de bepaling is een schommeling vaak voorkomend. Dat PSA kan uit de weefsels komen die in de plasbuis of de blaashals vlakbij de voormalige prostaat hebben gelegen. Immers, alle cellen in het lichaam kunnen PSA maken, want ze hebben er een gen voor, maar dat gen wordt in de meeste weefsels onderdrukt. Alleen in de urinewegen zien we dat die PSA productie nog wel eens net buiten de prostaat gebeurt, in het 'grensgebied'. Gelukkig in hele kleine hoeveelheden zodat het nagenoeg nooit tot verwarring leidt. Mogelijk bij u nu wel. We hebben geen middelen om die PSA productie zichtbaar aan te tonen met scans of iets dergelijks bij deze kleine hoeveelheden. Daarom is het goed de PSA bloedbepaling af te wachten. Er is pas sprake van een formeel terugkeren van de tumor als er op drie opeenvolgende bepalingen een stijging te zien is en/of als die meer dan 0.2 is. Hopelijk gebeurt dat niet bij u, en is u een bestraling bespaard gebleven. Goed dus dat er even gewacht is en de PSA herhaald is. Het kan ook zijn dat er in het snijvlak van de verwijderde prostaat toch kankercellen zijn aangetoond. Dan is de ongerustheid van uw behandelteam begrijpelijk. Ook dan geldt evenwel: even de volgende meting afwachten.
Vriendelijke groeten, Chris Bangma