Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
psa weer meetbaar 0,19
geachte heer,
na drie jaar na de operatie waarbij de prostaat en de tumor die ook buiten de prostaat zat zijn weg gehaald en alles schoon was verklaard , is de psa na drie jaar weer gemeten en is 0,19, nu moet ik een pet scan gaan doen, nu ben ik erg geschrokken en heb de uroloog die dag niet begrepen ik kon mij totaal niet focussen meer, heb er dus niets van begrepen maar wel dat ik bestraald ga worden , nu waren dit mijn waardes voor de operatie acinair adenocarcinoom li + re T2c gleason 3+4 = 7 PSA 5 kunt u mij misschien vertellen wat mij te wachten staat? moet namelijk nog drie weken wachten eer ik wat weet.
alvast bedankt mvg Rob
Antwoord
Beste Bob, wat akelig al die stress rondom het PSA en de scan. Oorspronkelijk heb je een prostaatkanker van gemiddelde agressiviteit. Nu de PSA meetbaar is geworden, bestaat de kans dat de kanker ook terug gekomen is. Ik kan dat niet met zekerheid zeggen, omdat we dat pas aannemen als er drie opeenvolgende PSA waarden moeten zijn die steeds iets hoger uitvallen. Soms is er namelijk sprake van wat schommeling van heel laag PSA, en dat is dan ook niets betekenend. Daarbij is het nu drie jaar geleden dat je geopereerd bent, en het kan zijn dat de waarde slechts heel langzaam stijgt. Van PSA wordt je niet ziek, en dus kan het soms zijn dat je heel lang kunt afwachten vanwege die langzame toename tot het relevant wordt . Bij een PSA van 0.19 toont zeker de helft van de scans niets bijzonders. Als er wel een plekje op de scan te zien is dan kan dat vaak bestraald worden als de locatie gunstig is, bijvoorbeeld vlakbij de plek waar eerst de prostaat zat.
Ik hoop dat je hier wat duidelijkheid mee krijgt. Veel succes met het afwachten en de uitslag!
vriendelijke groeten, Chris Bangma
beste Chris
sorry voor de late reactie
maar bedankt voor deze rustgevende info, ik ben nu wel wat gerust op de verdere weg die komen gaat en hoop dan maar dat het mee gaat vallen , zodra ik de uitslag heb van de pet ct scan wil ik het u wel laten weten ..
mvg Rob
beste Chris
ben net terug vd uroloog en die heeft mij verteld dat er tussen de endeldarm en blaas aan de achterkant een plekje hebben gevonden en dat zie die moeten bestralen, ze kunnen deze niet operatief weghalen, maar hij vertelde mij dat het goed zou komen maar dat het wel zwaar word vanwege mogelijke bijwerkingen .....
35 stuks begreep ik, nu vertelde mijn broer dat er in andere ziekenhuizen bestralings apparaten zijn die gerichter bestralen en dat daar dan minder van nodig zijn kan dit kloppen of moet ik aannemen dat ze het beste met mij voorhebben en het niet anders kan?
wat ik trouwens waarschijnlijk vind alvast bedankt
mvg Rob
Beste Rob, inderdaad zijn er bestralingstechnieken die heel gericht zijn. Niet altijd is dit de beste oplossing, omdat je op een plaatje ook niet precies kunt zien waar de kwade celletjes zitten. Dat kan dus best wel een beetje rondom het zichtbare plekje zijn. Heel precies is dus niet altijd beter. Vraag vooral aan je radiotherapeut nogmaals of hij de afwijking zonder al teveel straling erheen kan bereiken, en of het beter is om bijvoorbeeld een CyberKnife behandeling te ondergaan. Overigens gaat het daarbij niet om minder straling, maar om minder strooistraling in de omgeving.
Je radiotherapeut heeft ongetwijfeld begrip voor je vraag.
Sterkte, en succes. Groeten, Chris Bangma