Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Stijgende PSA waarde/Recidief tumor na prostaatbestraling
Goede morgen, in 2019 ben ik in het AvL, bestraald ivm een agressieve prostaattumor, GL 4+5=9 .
De uitleg, behandeling en nazorg in het AvL vond ik zeer zorgvuldig, operatie werd ivm vroegere blindedarm/buikvlies ontstekingen ontraden.
Deze forse tumor was was laat (zie onder) gevonden middels de speciale MRI in het Radboudumc Prostate MRI reference Center met daarna een biopt waarbij een uitzaaikans van ca. 32% werd vastgesteld.
Na gestopt te zijn met de hormoontherapie (Zoladex injecties)wegens grote negatieve bijwerkingen, is de PSA waarde vanaf ca 0, weer geleidelijk gaan stijgen, het laatste jaar echter progressief.
Deze is in de laatste 6 maanden gestegen van 0.31 (in december 2022) naar nu 0.48 , gemeten in hetzelfde lab van het `StJansdal ZH.
Vorig jaar is in het AvL, afd. vroegdiagnostiek, een onderzoek geweest n.a.v psa stijging en bloed in de urine, aanvankelijk werd een vlek gezien, bij een 2e onderzoek niet.
Echter: voordat de eerste keer 2018/19 een tumor werd gezien, was kort daarvoor, bij 2-3 eerdere, gelijke onderzoeken in Nijmegen, géén tumor gevonden !
Daar de PSA bleef stijgen, is toen op mijn verzoek, direct aan prof Barentsz, een herhaalde MRI gemaakt waarbij uiteindelijk de tumor wel werd gezien. Op mijn vraag waarom niet bij de eerdere MRI's ,werd gesteld dat de tumor op een moeilijk zichtbare locatie zit.
Mijn vrees is nu dat, gezien de progressieve stijging , of het mogelijk is dat tumorgroei op dezelfde "moeilijk zichtbare locatie " is, zo ja is het dan mogelijk deze nu kleinere ? Tumor te lokaliseren?
Daarnaast ben ik onzeker bij welke stijging/.waarde van de `PSA een behandeling zinvol/nodig is.
Mijn leeftijd is 83 en maar verder gezond en actief en hoop op nog ca 10? Redelijk aangename jaren.
kunt u mij s.v.p adviseren ?
Met vriendelijke groet Carel
Antwoord
Beste Mijnheer ,
Uit uw verhaal lees ik dat er bij u MRI scans zijn gemaakt, maar mogelijk geen PSMA-PETscan. De laatste is gevoeliger dan MRI om kleine metastasen te zien. Of dat bij uw lage PSA ook lukt, is niet gegarandeerd. De tumor met Gleason 9 produceert mogelijkerwijs minder PSA dan andere tumoren, en ook de aanwezigheid van PSMA-receptoren op de kankercellen kan minder of anders zijn. De beoordeling van deze scans blijft mensenwerk, en zeker in een beginstadium kan dat varieren tussen beoordelaars. Behandeling bestaat primair uit hormoontherapie, dezelfde waar u eerder last van had. Zo lang mogelijk uitstellen is daarom voor u waarschijnlijk het meest aangenaam. Er is geen PSA-waarde waarbij u zou moeten beginnen, en zolang u geen klachten heeft kunt u ervoor kiezen nog niet te starten. Snelle PSA stijging zou ook een indicatie kunnen zijn om te starten bij afwezigheid van klachten. In uw situatie is belangrijk met uw behandelaar de afweging te maken tussen welke winst (levensverlenging) verwacht wordt, en welke klachten u kunt krijgen van een vroege start van medicatie.
Ik hoop dat u dit helpt. Vriendelijke groeten, Chris Bangma