Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Stijging PSA na prostaatverwijdering
Beste heer Bangma,
Bij mij is in 2020 door de huisarts geconstateerd dat ik een psawaarde had van 5 en heeft hij mij doorverwezen naar de uroloog. Diverse onderzoeken zoals inwendig onderzoek, een echo, een CT-scan en daarna een PSMA-Petscan, afname van biopten hebben aangegeven dat ik een behoorlijke agressieve prostaatkanker had/heb met een Gleasonscore 9. Uit de PSMA-petscan bleek dat er geen uitzaaiingen waren en was het advies om de prostaat helemaal te verwijderen. In augustus 2020 is mijn prostaat verwijderd in Gronau. Tussen 8.3.2021 en 7.10.2021 is er stijging van mijn psa (8.3.2021 - 0,05; 23.06.2021 - 0,14; 12.08.2021 - 0,23; 07.10.2021 - 0,30). Ik heb op 29.7.2021 een PSMA-Petscan gehad. Uit de scan bleek dat er een plekje zat op mijn 4e rib rechts en er verder geen uitzaaiingen waren. Overigens zat deze plek er ook al in 2020 voordat mijn prostaat werd verwijderd. Alleen is hier aan niets gedaan. De uroloog dacht dat de stijging van de psa naar 0,14 daaraan kon liggen en heeft mij verwezen naar radiotherapie. Ik heb daar 5 stereotactische bestralingen gehad op de rib in de maand augustus 2021. Op 7 oktober 2021 is mijn psa onderzocht en bleek dat deze was gestegen van 0,23 naar 0,30. Het advies is nu om de prostaatloge te bestralen met 25 bestralingen in de hoop dat daarmee het probleem wordt opgelost. Kunt u mij uit uw ervaring aangeven wat de resultaten zijn van deze behandeling en of het aan te raden is. Is dit de beste behandeling in deze situatie of zijn er (betere) alternatieven?
Als aanvulling nog even vermelden dat bij de operatie in Gronau is geconstateerd dat er geen uitzaaiingen waren. Het operatiegebied heeft echter aan beide kanten een ruimte opengelaten van minder dan 1 mm.
Antwoord
Beste Mijnheer, dat is een zure bevinding om te zien dat het PSA ondanks uw inspanningen stijgt. Bij het beoordelen van de prostaat door de patholoog moet heel nauwkeurig gekeken worden of er ergens snijranden zijn waarin kwaadaardigheid is, die later een reden van een oplopend PSA kunnen zijn. Omdat het een Gleason 9 tumor betrof is het mogelijk wel zaak om aan een extra bestraling te denken. De PSMA scan laat niets zien, en ik denk dat het plekje in de rib inderdaad geen uitzaaiing was. Omdat het PSA nu 0.3 is, en de radiotherapeut graag bij een waarde lager dan 0.5 bestraalt om het beste effect te krijgen, zou ik wel overwegen die bestraling aan te gaan, en niet af te wachten op een positief signaal op een latere PSMA scan. U heeft waarschijnlijk 50 % of meer kans dat de bestraling toch een goed resultaat met zich meebrengt in de zin van PSA vermindering. het alternatief is te wachten op verdere stijging en zichtbaar worden van uitzaaiingen op een PSMA scan. Maar dan is geen genezing meer mogelijk, alleen systeem therapie in de zin van testosteron blokkade.
Ik hoop dat u dit helpt in de besluitvorming. Sterkte, Chris Bangma
Beste dokter Bangma,
Bedankt voor uw reactie. Uw reactie sterkt mij in mijn gevoel en besluit om de bestraling te ondergaan. Fijn dat u spoedig heeft gereageerd.
met vriendelijke groet