Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Stoppen met hormoontherapie en bestralen

Goede middag,

In oktober 2023 is uitgezaaide prostaatkanker vastgesteld. Het behandelplan is hormoontherapie en later aangevuld met bestralen. Ik ben eind oktober begonnen met de hormoontherapie. Het bevalt me echter helemaal niet, ik voel me geen “man” meer en het begint me erg tegen te staan. Ik heb gevraagd wat de consequenties zijn als ik met de hormoontherapie stop maar ik krijg ontwijkende antwoorden en er wordt ook verwezen naar het protocol. Ik ben 67, voel me best goed, nooit ziek geweest en een beetje allergisch voor ziekenhuizen.

Kunt u beschrijven wat er (waarschijnlijk) gaat gebeuren als ik stop met de hormoontherapie en niet start met het bestralen.


Alvast dank voor uw antwoord

 

 

Antwoord

Beste Mijnheer, dank voor uw mail. Het starten van de testosteron-stop kan allerlei bijwerkingen tot gevolg hebben, die de levenskwaliteit kunnen aantasten. U ervaart dat verschil met voorheen, en vraagt u af of er andere mogelijkheden zijn. Wanneer u de medicatie niet neemt, dan zal de kanker als voorheen doorgroeien, en kunt u vlugger dan met de mediactie symptomen verwachten zoals botpijn ten gevolge van uitzaaiingen. U kunt dan alsnog de medicatie starten, maar het gevaar ligt erin dat door de voortgaande kankergroei er vervelende botbreuk op kan treden. De behandeling daarvan kan soms ingrijpend zijn. 

Nu kunt u met uw behandelaar overleggen om de testosteron-stop tijdelijk te onderbreken, zodat u zich althans een poosje weer beter voelt. De medicatie kan dan weer gestart worden aan de hand van een vooraf overeengekomen bloedwaarde. Dit kunt u mogelijk een aantal keren herhalen. 

De bestraling is er mede ook op gericht om in de prostaat minder doorgroei te hebben van de kanker, zodat de kans dat het plassen daar bemoeilijkt wordt ook weer wat afneemt. 

Het is wel verstandig deze afwegingen samen met uw  behandelteam te maken voor een goede begeleiding daarin. 

Ik hoop dat u hiermee verder kunt. Vriendelijke groeten, Chris Bangma 

Laatst bewerkt: 03/03/2024 - 08:14

Geachte meneer Bangma,

Ik ben, zeer tegen de zin van de uroloog, gestopt met de hormoontherapie. Ik ervaar het als een enorme opluchting, voel me sterk en energiek. Ik voel me echter door mijn uroloog enorm onder druk gezet om niet te stoppen cq. weer te starten. Hij kan de gevolgen niet uiteenzetten en zei tussen de regels door dat ik dan maar terug moet naar de huisarts.

Dit voelt niet goed, heeft u een advies?

Laatst bewerkt: 08/06/2024 - 13:16

beste Mijnheer, het is vervelend dat uw besluit tot problemen leidt met uw behandelaar. Ik kan het advies om naar de huisarts te gaan ook niet helemaal volgen, het is immers een besluit dat u samen met uw behandelaar genomen heeft. In het uiterste geval zou dit betekenen dat er wederzijds geen vertrouwen meer bestaat. Dat kan leiden tot een verandering van behandelaar. Bespreek het met de oncologieverpleegkundige indien mogelijk. Soms wordt de soep heter opgediend dan gegeten. 

Veel sterkte. Chris bangma

Laatst bewerkt: 09/06/2024 - 16:32