Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Subcapsulaire Orchidectomie

Geachte Professor,

2jaar geleden een PSA van 850,Gleasonscore 8, pet scan uitzaaingen naar lympheklierenen bekken. Na Eligard en chemokuur docetaxel een daling naar PSA 4.5. Deze schommelt nu al 3/4 jaar rond deze waarde. Het leek mij al castratie resistente kanker met bv Abiraterone als vervolg. Echter euroloog gaat subcapsulaire castratie doen..om aanwezigheid testeron uit te sluiten en daardoor PSA waarde omlaag te krijgen. Testeron waarde was 0,4. Ik ben nogal emotioneel hieronder..het gaat ook pas over 8 weken gebeuren.

Antwoord

Beste mijnheer, uit uw mail begrijp ik dat u erg opziet tegen de operatie aan de teelballen. Waarschijnlijk heeft uw wel begrepen van uw behandelaar dat de ingreep heel beperkt is. Maar het is vooral de aard van de operatie die emoties bij u oproept. In feite wordt niet de teelbal verwijderd, maar de inhoud daarvan. Er blijft een kapsel zitten dat u ook kunt voelen. Het is mooi dat u zo goed op de initiele therapie heeft gereageerd. Indien bij uw behandelaars nu het idee bestaat dat dat effect verlengd kan worden door deze kleine ingreep uit te voeren, dan is het de overweging waard om dit te volgen. Evenwel kan een volgend medicament (u spreekt over Abiraterone, maar het is mij niet duidelijk of u dat reeds gekregen heeft) in de nabije toekomst toch ook aangesproken moeten worden. De operatie zal daar naar waarschijnlijkheid slechts beperkte tijd uitstel voor geven.

Ik hoop dat u dit helpt. Sterkte. Vriendelijke groeten, Chris Bangma

 

Laatst bewerkt: 07/05/2024 - 08:39

Dank U wel professor voor Uw anwoord..sterkt me om er toch aan toe te geven. Ik heb nog wel een vraag.

Welke functie heeft het "resterende" deel van de testikels nog anders dan de emotionele waarde. En kun je nog een erectie krijgen en een orgasme na de subcapsulaire orchidectomie?

Laatst bewerkt: 11/05/2024 - 19:10

Beste Mijnheer, het weefsel dat na operatie blijft zitten heeft geen producerende waarde. Het is het teelbalkapsel en de bijbal, met daaraan de zaadstreng. Maar daarin wordt geen hormoon of zaad meer geproduceerd. Na de operatie is het nog steeds mogelijk om erecties te krijgen, dit staat onder invloed van het zenuwstelsel, en is afhankelijk van een goede bloedvoorziening naar de penis. 

Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 21/05/2024 - 07:25