Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

tweede turpoperatie en het verwijderen van littekenweefsel

Goedenavond professor Bangma,

In 2018 is er bij mij prostaatkanker vastgesteld. Er is toen Brachytherapie gebruikt (73 staafjes) Het resultaat was in de loop van de tijd dat het plassen niet meer lukte. Heel lang een suprapubische Katheter   heb gehad. Dit resulteerde in urineweg infecties en blaasontstekingen met de nodige spoelingen tot gevolg. Uiteindelijk kreeg ik het advies om een turp-operatie te laten uitvoeren. Dit leidde uiteindelijk tot een behoorlijk incontinentie. Overdag kon ik met behulp van broekjes en een Pacey Cuff de incontinentie behoorlijk in de hand houden. Nachts gebruikte ik de Pacey Cuff niet.

14 dagen geleden kon ik ineens helemaal net meer plassen, en katheteriseren lukt niet meer, dus na onderzoeken is er opnieuw een suprapubische katheter geplaatst.

Na verder onderzoek bleek dat er veel littekenweefsel was die de blokkering veroorzaakte,

De optie die nu wordt voorgesteld is opnieuw een turp operatie om het littekenweefsel te verwijderen. Maar een van de nadelen van opnieuw opereren is dat er weer meer littekenweefsel wordt gevormd. 

Is er geen andere oplossing om het plassen weer mogelijk te maken?

Een stent of iets dergelijks?

 

 

 

Antwoord

Beste Mijnheer, u heeft een nare complicatie van uw kankerbehandeling ondervonden. Nu het erop lijkt dat de toegang tot uw plasbuis vanuit de blaas weer dicht zit ten gevolge van littekenweefsel, zal bij een hernieuwde TURP zich mogelijk weer hetzelfde voordoen: hinderlijke incontinentie, en na verloop van tijd weer littekenweefsel met alle gevolgen van dien. Uw suprapubische catheter is de uitlaatklep. Wellicht dat uw uroloog gesproken heeft over de mogelijkheid of noodzaak om op termijn de urine op andere wijze af te leiden, bijvoorbeeld via een stoma. Dat is een hele radicale methode, maar geeft bij een aantal patienten met hevige bijwerking toch verlichting. U zou het gesprek met uw uroloog toch ook eens moeten aangaan, ook al is het om beter te kunnen kiezen tussen de opties die nu voorgehouden zijn. Ook stents zijn maar tijdelijke oplossingen.

Ik hoop dat dit u helpt, het is geen fijne boodschap, maar u moet alle informatie hebben.

 Veel sterkte, vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 15/05/2024 - 16:59