Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Uitgezaaide PC en hematomen
Geachte dr Bangma, beste Chris,
De diagnose van mijn broer (57) is nog niet compleet. Een complicatie zit hem in de vele hematomen, blauwe plekken, waarbij de oorzaak vooralsnog onduidelijk is. Wel is besloten tot een biopt vd prostaat (eerst niet, nu weer wel) met blijkbaar een verhoogd risico op bloedingen.
Vraag: Is een biopt noodzakelijk en zoja waarom?
Vraag: Wat kan de oorzaak zijn van deze hematomen?
Hypothese: ik lees stollingsstoornissen bij prostaatcarcinoom. Deze worden geduid met de term DIC (disseminated intravascular coagulopathy). Verder lees ik in het EPD: onderzoek Factor V. De uitslag is nog onbekend.
Dank en groet, Paul
Samenvattend uit EPD. CT THX + ABD 21-1
Bekend prostaatcarcinoom met multipele skeletmetastasen. Enkele dekplaatinzakking van thoracale en lumbale wervels. Lymfadenopathie retroperitoneaal. Prostaatvergroting.
Conclusie: Verdenking gemetastaseerd prostaatcarcinoom; Hematomen DIS lab volgt; Trombopenie, mogelijk niet reeel gezien ook trombocytenaggregraten. Verhoogd LDH DD bij 3 DD tumorlysis DD bij 5.
Enkele uitslagen: PSA = 89; alkalische fosfatase (AF) = 353 U/l; Hemoglobine 8,0 mmol/l; LDH = 492 U/l; Trombocyten = 103 10E9/l.
Antwoord
Beste Paul, akelig voor je broer, want ik begrijp dat hij uitgezaaide prostaatkanker heeft. Af en toe zien we daar inderdaad stollingsstoornissen bij. Daarom zouden biopten vermeden moeten worden, tenzij echt noodzakelijk. De voorlopige diagnose is gesteld op basis van de skelet- en CT scan, het verhoogd PSA en Alk Fosfatase, en het rectaal onderzoek, dus waarom zijn dan prostaatbiopten nog nodig? Het behandelteam kan het besluit nemen te varen op de klinische diagnose zonder uitslag van weefselonderzoek. Dat laatste is alleen nodig voor bijzondere trial-medicatie. Maar daar lijkt je broer nu nog niet aan toe te zijn. Overweeg daarom met het team om toch te beginnen met therapie zonder de rompslomp en risico's van een prostaatbiopt. Zij kunnen dat het beste met jullie besluiten.
Sterkte, prof Chris Bangma
Dank voor uw antwoord. Inmiddels heeft men wel een biopt genomen en is de definitieve diagnose gesteld en gestart met de behandeling. Samenvattend:
I Prostaatbiopten rechts met (acinair) adenocarcinoom in 2 van de 3 biopten.
Gleason score: 4 + 5 = 9; (ISUP groep 5). Cumulatieve lengte tumor: 6,9 mm.
II Prostaatbiopten links met (acinair) adenocarcinoom in 3 van de 3 biopten.
Gleason score: 5 + 4 = 9; (ISUP groep 5). Cumulatieve lengte tumor: 36,1 mm.
Totaal aantal positieve biopten: 5.
In de prostaat biopten is invasieve cribriforme groei en intraductaal carcinoom (IDC-P) aanwezig.
Eerste Zoladex injectie is gezet. Up front chemotherapie 3 weken later. Bicalutamide (daar was men onmiddellijk mee gestart) blijven gebruiken tot 2 weken na eerste Zoladex injectie.
Kunt u nog aangeven of dit de gebruikelijke behandeling is op basis van de diagnose?
PS. De hematomen zijn van blauw naar geel gekleurd en aan het verdwijnen. De trombocyten zijn inmiddels gestegen van 100 (te laag) naar 300 (binnen bandbreedte). Heeft u daar mogelijk nog een verklaring voor? Toediening van de Bicalutamide?
Nogmaals dank, Paul
Beste Paul, goed dat er een behandelschema met het team is afgesproken. Dat ziet er zeer gebruikelijk uit. Een verklaring voor de verandering van het aantal bloedplaatjes heb ik niet. Het lijkt mij uitzonderlijk als er een verband met de bicalutamide gelegd wordt. Je hematoloog zal hier mogelijk een antwoord op kunnen geven.
Sterkte met de behandelingen. Chris Bangma
Beste Chris,
Een jaar geleden heb ik de eerste maal met u contact gehad over mijn broer (PK, GlScore 9, initieel PSA 89). Nu doen zich een paar onverwachte zaken voor waardoor ik/wij ons ongerust maken. Positief is wel dat mijn broer zich momenteel goed voelt en conditioneel in staat te fietsen en wandelen.
Overzicht behandelingen:
Overzicht PSA verloop:
Deze onverwachte stijging van de PSA plus het (mijns inziens) uitblijvend effect van Enzalutamide (40mg capsule, 1x per dag 160 mg oraal gedurende 28 dagen - 1x per dag 4 capsules) baart ons dus grote zorgen.
Daarnaast wordt door de behandelaar een verklaring gegeven voor de hoge PSA. Naar ik begrijp kan de meting vertroebeld zijn door het mede tellen van de inactieve dode PK-cellen in het bloed… Dit bevreemdt mij; daar was nooit eerder sprake van. Is dit een effect veroorzaakt door Enza?
Mijn vragen. Zou u zowel de stijging als de PSA-meting willen toelichten? Is dit uitzonderlijk? Wat mogen wij redelijkerwijs verwachten van het verloop van de PK?
Hartelijk dank, Paul
beste Paul, het lijkt inderdaad zo te kunnen zijn dat de uitgezaaide kanker niet meer gevoelig is voor de gegeven medicatie, dat daardoor de PSA stijgt als teken van groei, en dat er naar iets anders gezocht dient te worden. Na de chemotherapie en endocriene therapie zal er daarom door het behandelteam overlegd moeten worden welke mogelijkheden ter beschikking staan. Het lijkt voor de hand te liggen dat enige beeldvorming ook bijdraagt aan de discussie. Een moeilijke situatie.
Veel sterkte met het vervolg. vriendelijke groetenl Chris Bangma