Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Uitleg over bloedwaarden
Dag dhr. Bangma,
Ik heb het een en ander gelezen op blogs en andere groepsgesprekken. Ik zou graag meer duidelijkheid willen ontvangen over de diverse bloedwaarden en hoe je die kunt lezen.
Mijn vader heeft hoog volume uitgezaaide prostaatkanker GL 9 (PSA op 6 juni was 100, 10 juli gestegen tot 153, ondertussen 1 augustus op 112 ). Hij is begonnen met een hormoonspuit op 16 juli (Lucrin), 25 juli Abiraterone met Prednilason, en 9 augustus eerste chemo Docetaxel gekregen. Hij heeft na de biopt op 10 juli bijna 2 weken lang bloedverlies gehad waardoor zijn HB redelijk daalde tot 7.2 als laagste waarde, daarna langzaam stijgend.
Wat mij verontrust en leidt tot mijn vraag naar meer uitleg over bloedwaarden is het volgende:
- De Alaklische Fosfatase was continu stijgend met op 1 augustus 133 U/L (boven 115 normaal bereik).
- De ASAT fluctuerend met stijging, daling en toen weer stijging naar 25 U/L op 1 augustus.
- De ALAT fluctuerend met stijging, daling en toen weer stijging naar 22 U/L op 1 augustus.
- De GT fluctuerend met stijging, daling en toen weer stijging naar 29 U/L op 1 augustus.
- De LD fluctuerend met sterke daling (van 206 U/L naar 130 U/L in 14 dagen) en toen weer stijging naar 246 U/L op 1 augustus.
Wat geven deze bloedwaarden tezamen aan? Ik heb elders gelezen dat als de AF stijgt het activiteit botmetastasen kan aangeven / beschadiging lever als andere bloedwaarden binnen de grenzen zijn. Als de ALAT en ASAT verhoogd zijn, zou er sprake zijn van herstel van een uitzaaiing c.q. beschadiging van het bot. Nu zijn de ALAT en ASAT nog binnen de grenzen, maar wel licht stijgend.
Ik heb angst dat de behandeling niet werkt en er misschien sprake is van een NET tumor. Zou je van een biopt kunnen afleiden of het gaat om een NET tumor? Misschien is het nog te vroeg om te zien of behandeling wel niet/werkt? (Broer 1,5 jaar geleden verloren aan nierkanker met een zeer onrustig traject)
Ik hoor graag van u.
Met vriendelijke groeten,
Petra
Antwoord
Beste mevrouw, ik kan mij voorstellen dat alles erg spannend is op dit moment, en dat er grote onzekerheden zijn voor de toekomst. Uw vader wordt behandeld met chemotherapie, en het is vooralsnog niet duidelijk hoe goed hij daarop reageert, begrijp ik. De therapie is ingrijpend en geeft allerlei veranderingen in het lichaam die ook in de bloedwaarden tot uiting komen. Uw behandelaar zal vast verteld hebben wanneer een evaluatie over het effect van de therapie plaats zal vinden. Daarbij wordt samen met bloedwaarden wellicht ook aan beeldvorming gedaan om te zien of de uitzaaiingen afgenomen zijn. Individuele bloedwaarden zeggen daarbij niet al te veel, het gaat om het geheel van informatie. Uw vader is nu 4 weken bezig met de therapie, en wellicht nog korter met de chemotherapie, daarom is even afwachten, hoe spannend ook, wel aan te raden om het effect te kunnen beoordelen.
In de oorspronkelijke biopten zijn kennelijk geen elementen van een neuroendocriene tumor (NET) gezien. U kunt daar even navraag naar doen.
Veel sterkte, Ik hoop dat u een beetje rust kunt vinden, en niet alleen bovenop de labwaarden zit die maar een gedeelte van de werkelijkheid weergeven. Een gesprek met de oncologie verpleegkundige zou wel eens kunnen helpen. Vriendelijke groeten, Chris bangma