Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Uitslag MRI en vervolg

10 januari 2024 om 17.34
214 x gelezen

Geachte heer Prof. Chris Bangma,

Er is in september 2023 een MRI gemaakt van mijn prostaat met de volgende uitslag:

De prostaat heeft een afmeting van 5,6 x 4,9 x 5,5 cm: Totaal volume 79 cc. PSA 4,8 en PSA densiteit 0,06. Perifere zone: Deze toont een normale signaalintensiteit zonder focale afwijkingen. Transitiezone: Deze wordt ingenomen door multiple afgekapselde inhomogene noduli passend bij BPH. In de perifere zone rechts een tweetal wat grotere noduli tegen elkaar aan gelegen met een laag signaal, 13 tot en met 15 van serie 5, sagittaal 10 serie 3. Deze is ook laag op de ADC map 14 en 15 serie 7 en toont diffusierestrictie. Echter ook wat diffusierestrictie van wat noduli links. Kapsel is intact. Lymfeklieren: Voorzover gescand in het traject niet afwijkend. Normaal beeld van de blaas. Normaal beenmergsignaal. Conclusie PI-RADS-III nodus rechts.

Met de Uroloog is destijds besproken om begin januari nogmaals bloed te prikken en dit is inmiddels ook gebeurd, de uitslag was wederom een PSA waarde van 4,8. Volgens de arts assistent die ik tijdens een telefonisch consult gesproken heb, is de waarde stabiel en kan ik indien ik dit wil, op een later moment nog eens mijn bloed laten controleren. Moet ik op basis van de uitslag van de MRI mij nog zorgen maken en is het jaarlijks mijn bloed laten controleren aan te raden?

Met vriendelijke groet,

Henk, leeftijd 59 jaar (23-11-1964)

Antwoord

Beste Mijnheer, van belang is aan de hand van uw PSA en het prostaatvolume in te schatten hoe hoog uw risico op een relevante prostaatkanker is. De prostaatwijzer neemt ook de uitslag van de MRI daarin mee. Daarmee kan de uroloog een veilige inschatting maken over de noodzaak voor een biopsie. De PIRADs 3 uitslag bij bovenstaande gegevens lijkt mij niet verontrustend. 

Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 19/01/2024 - 08:57