Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

uitzaaiingen

10 februari 2021 om 09.58
2778 x gelezen

Goedemorgen,

Bij mij is een MRI scan gemaakt met de volgende uitslag:

Overige bevindingen. Normale, glad begrensd urineblaas. Geen suspecte nevenbevindingen in het afgebeelde traject van rectum en sigmoïd. Geen vrij vocht in het kleine bekken. Geen opvallende lymfeklieren in het kleine bekken. Geen suspecte focale skelet laesies. Conclusie Zeer kleine PIRADS 4 laesie posterieure zijde perifere zone rechts mid - prostaat.

 

en een biopt met de uitslag:

Conclusie: I Prostaatbiopten rechts met (acinair) adenocarcinoom in 3 van de 4 biopten. Gleason score: 3 + 4 = 7; [ISUP groep 2]. II Prostaatbiopten links met (acinair) adenocarcinoom in 1 van de 4 biopten. Gleason score: 3 + 3 = 6; [ISUP groep 1]. Volume tumor 2%. Totaal aantal positieve biopten: 4. In de prostaat biopten is invasieve cribriforme groei aanwezig.

Na heel wat googelen wordt mij duidelijk dat ik prostaatkanker heb die behandeld moet worden. Wat ik niet begrijp is, of dit nu uitgezaaid is of niet, of is hier nader onderzoek met de PAT scan voor nodig?

De uroloog vertelde vandaag dat er geen nader onderzoek nodig is: Er zijn bij deze uitslagen geen uitzaaiingen. de behandelingskeuze is: opereren of bestralen. Over 14 dagen een nieuwe afspraak om naar een beslissing toe te werken. Bent U het hiermee eens?

mvg 

Crox

Antwoord

Beste Mijnheer,

Het advies gegeven door uw behandelteam staat voorop, Zij kennen u het beste. Met de gegevens op papier is er inderdaad een behandelindicatie vanwege de aanwezigheid van cribriforme groei. Uw prostaatbiopten zien er verder niet agressief uit. In Nederland is er daarom geen regel dat hierbij een PSMA-PET scan verricht wordt. In sommige klinieken wordt dat wel af en toe bekeken. Overleg daarom met  uw behandelteam wat zij gewoonlijk aanhouden. Als er mogelijkheden zijn zou ik het niet nalaten....

vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Mijnheer Bangma

Dank voor Uw antwoord.

U zegt dat mijn behandelteam mij het beste kent, maar die kennen mij amper. De uroloog heeft mij inwendig onderzocht, en alles bij elkaar heb ik hem nog geen 5 minuten gesproken ( zal ook wel met Corona te maken hebben). De casemanager heb ik ook nog geen 5 minuten gesproken, ik heb haar wel 2 keer een mail gestuurd met wat vragen, maar dan krijg ik een mail terug van haar collega's, en ik heb geen vaste huisarts. Dat is in het dorp waar ik woon een praktijk van verschillende huisartsen, en ik ben 1 keer bij iemand op bezoek geweest na de bloeduitslag van mijn psa, en die stuurde mij door naar de Uroloog. Ook dat bezoek aan de huisarts was maximaal  3 minuten. Ik mis een beetje een aanspreekpunt. De casemanager(s)  vind in ieder geval een PSMA-PET scan ( geen PAT scan dus) overbodig. Ik zal bij het volgend gesprek met de Uroloog en de casemanager nogmaals het idee opperen.

Ik heb best wat klachten rondom mijn prostaat, maar het kan ook komen van de biopsie, daar heb ik nog wel wat kleine klachten aan overgehouden.

Mvg

Crox

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Mijnheer, wat vervelend te horen dat er zo weinig tijd is voor overleg, wellicht moet u dat aangeven, en vragen of de verpleegkundige dan wel behandelaar wat langer uitleg kan geven over zaken. Dan kan men daar bij de planning rekening mee houden.

Sterkte, vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46