Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Uitzaaiingen PK
Ik heb al 13 jaar PK met begeleid afwachten in januari is bij een Pet Scan 4 hele kleine uitzaaiingen indekt in mijn bekken en in een rib
kunnen deze uitzaaiingen ook slapend zijn ???zoals mijn uroloog mijn PK noemt
Mijn psa was de laatste keer 6.8 en schommelde de laatste jaren tussen de 5.3 en 7.7 ik ben 73 jaar
Bij voorbaat dank
Antwoord
Beste Mijnheer Lohman, dank voor uw vraag. Bij u is er sprake van een prostaatkanker die goed in de gaten wordt gehouden, en waarvan de PSA stabiel is over de jaren. U heeft dit al vanaf uw 60ste jaar, en u heeft nooit een behandeling nodig gehad. Dat is goed om te horen. Nu is er recent bij een scan gemaakt waarvan ik vermoed dat deze heel gevoelig is om eventuele kleine haardjes aan te tonen, meer gevoelig dan de technieken die voorheen aanwezig waren. Daarbij zijn twee kleine haardjes ontdekt, en die waren er wellicht al vele jaren. Uit hele oude studies van het skelet van meer dan dertig jaar geleden weten we dat bij mannen op oudere leeftijd bij overlijden heel vaak van deze kleine haardjes gevonden worden onder de microscoop (zogenoemde autopsie studies). Daar hebben ze dan nooit last van gehad, en ze zijn daar ook nooit voor behandeld.
Ik begrijp dat er verder geen tekenen zijn van groei van de tumor die ooit bij u ontdekt werd. Als dat het geval is, dan is het ook aannemelijk dat de haardjes die gevonden zijn tot een heel weinig agressieve categorie behoren. Uiteraard houdt uw uroloog ze wel in de gaten, en zal met u overleggen of er therapie nodig is op moment van toename van de kwaadaardigheid.
Sterkte met de controles.
Geachte Prof. C.Bangma dank voor uw antwoord
Afgelopen vrijdag voor een intake geweest voor bestralen van prostaat.Deze radiotherapeut
van Erasmus MC zei dat ze ook de PSMA PET scan had bekeken en het was haar onduidelijk of de speldenknoppen wel echt uitzaaiingen zijn.Ook heeft nog een collega gekeken en die had ook de mening dat het een grijs gebied was van wel of niet
Haar voorstel is nu i.o.m.mijn Uroloog de prostaat 20 keer te bestralen en de hormoontherapie waar ik mee begonnen ben na een jaar te stoppen en kijken wat er gebeurd
is dus voor hun en ook voor mij onzeker wel of niet
vraag van mij is dan ook is dit verder nog te onderzoeken van wel of niet en is de voorgestelde bestraling dan de juiste met afwachten na een jaar weer kijken???
Of kan ik de prostaat beter weg laten halen ???
Bij rectaal voelen voelen ze geen afwijkingen van prostaat wel vergroot
Het antwoord is geplaatst door de kanker.nl infolijn namens Prof. Chris Bangma.
Beste mijnheer Lohman, u heeft met uw radiotherapeut en uw uroloog samen besloten tot het verrichten van 20 bestralingen. Dat is een passend en goed overwogen besluit. Een prostaatverwijdering geeft u op uw leeftijd mogelijk teveel bijwerkingen. Er kunnen ook andere overwegingen zijn geweest voor de definitieve keuze. Opereren is gelijkwaardig aan bestralen als het om het bedwingen van de prostaatkanker gaat. Veel sterkte met uw behandeling. Prof Bangma.
Geachte Prof Banga
Dank U voor het antwoorden
Donderdag 5 maart zijn er 4 markers in prostaat gezet in ERASMUS
is goed gegaan
Allen vrijdagmorgen had ik op die plek een bloeduitstorting van 7 centimeter rond en gevoelig
vraag aan U is komt dit meer voor???
tweede vraag is kunnen door deze bloeduitstorting tumorcellen uit de prostaat in de bloedbaan komen die ergens gaan nestelen
Bij voorbaat dank voor uw antwoord
Het antwoord is geplaatst door de kanker.nl infolijn namens Prof. Chris Bangma.
Beste Mijnheer Lohman, wat vervelend dat u een bloeduitstorting opgelopen hebt. Het kan geen kwaad maar is wel akelig en gevoelig. Het komt bijna nooit voor omdat de ingreep van het plaatsen van markers klein is. Gewoon pech. Soms treedt een bloeduitstorting op omdat iemand gebruik heeft gemaakt van aspirine of ander bloedverdunners waardoor de stolling licht verstoord is. Het is nooit waargenomen dat daardoor tumorcellen verspreid zijn. Na een week of twee zal de zwelling weer genormaliseerd zijn, is mijn verwachting.
Sterkte met de behandeling. Vriendelijke groeten, prof Bangma