Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Verhoogde PSA en PSMA PET CT Scan
Beste Prof Bangma,
Op 13-4-2021 ben ik naar de huisarts gegaan met verdenking van prostaatproblemen.
Na rectaal onderzoek was mijn huisarts niet gerust en verwees mij door naar de uroloog.
Mijn PSA waarde op dat moment was laag, nl 1.
Na een bioptie kreeg ik de diagnode diagnose prostaatkanker zonder uitzaaingen en gleason score 3+3.
Vervolgens is mijn prostaat verwijderd op 21-9-2021. De operatie was zenuwbesparend uitgevoerd, dit was in mijn geval mogelijk. De snijranden waren schoon bevonden, dus alles zag er goed uit. Het PSA verloop na de operatie is als volgt:
01-12-2021 - 0,07
05-04-2022 - 0,08
18-07-2022 - 0,09
02-12-2022 - 0,12
27-02-2023 - 0,13
31-07-2023 - 0,23
Na overleg met mijn uroloog heb ik op 19-9-2023 een PSMA/PET CT scan ondergaan om te kijken waar de verhoogde PSA vandaan kwam. Op deze scan was echter niets te zien.
Nu stelt mijn uroloog voor om toch het prostaatbed te gaan bestralen.
Ik snap deze beslissing wel, de PSA neemt tenslotte toe en dat moet ergens vandaan komen. Maar toch voelt het vreemd om iets te gaan bestralen waar de gevoelige scan heeft aangetoond dat er geen prostaatkankercellen zijn. Zou het kunnen zijn dat er, vanwege het zenuwbesparende operatie verloop, er goedaardig prostaatweefsel is achtergebleven die voor deze stijging van de PSA zorgt?
Graag hoor ik uw mening en advies hierover?
Alvast bedankt.
Antwoord
Beste Mijnheer, het is teleurstellend om te zien dat het PSA oploopt terwijl er geen duidelijke reden voor aangegeven kan worden. De snijranden zijn schoon, en natuurlijk kan er goedaardig weefsel bij de blaashals of onverhoopt bij de snijranden zitten. Echter, dan zou het PSA gewoonlijk stabiel op eenzelfde waarde blijven. De stijging is niet heel snel, en de PSMA PET scan is bij een lage waarde gemaakt. Dat kan de reden zijn dat er nog niets is te zien. Bestraling moet liefst optreden bij een PSA waarde van minder dan 0.5 ng/ml. Dat kan een argument zijn nog een volgende scan te maken terwijl het PSA nauwkeurig opgevolgd wordt. U begrijpt dat is een beetje manouvreren tussen alle ontwikkeling door. Als er een afwijking te zien is op de scan, dan kan dat het beleid beinvloeden, want bij een uitzaaiing ver weg van het prostaatbed is een bestraling ter plekke niet zinvol.
Ik hoop dat u dit helpt. Vriendelijke groeten, Chris bangma
Beste Chris Bangma,
Bedankt voor uw duidelijke reactie.
Ik heb binnenkort een afspraak met de radioloog om mijn bestralingsplan door te nemen.
5 dagen later is er m.b.t. de bestraling een CT scan gepland.
Ik heb nog geen idee hoe vaak en hoe intensief ik bestraald zou moeten worden.
Het enige wat ik weet is dat het prostaatbed bestraald gaat worden.
Ik ga dat natuurlijk staks allemaal te horen krijgen van de radioloog.
Mijn Uroloog wist me dat niet te vertellen.
Maar ik heb toch het gevoel er een behandelingsrichting ingezet wordt waar ik eigenlijk nog niet zeker weet of dit op dit moment wel de juiste is. Ik heb daarom bij mijn uroloog aangedrongen om een nieuwe PSA waarde te laten bepalen. Die waarde is 0.22 en is dus ietsje gedaald t.o.v. de waarde van 31-7-2023.
Voor mijn gevoel en uitgaande van uw reactie zou ik dan misschien toch beter even kunnen wachten met bestralen? Van de andere kant voel ik er ook niet echt veel voor om te manouvreren(zoals u dat treffend verwoorde) tussen een nieuwe scan laten maken en bestralen.
Wat ik eigenlijk graag zou willen horen wat goede argumenten zijn om nu wel te gaan bestralen.
Ondanks dat mijn PSA nagenoeg gelijk is gebleven t.o.v. 2.5 maanden terug en er (nog)niets op de PSMA PET CT scan te zien is. Mijn beslissing zal ook afhangen van de info betreffende de bestraling die voor mij gepland staat.
Hoe intensief gaat die worden, moet ik 5x de bestraling ondergaan of zelfs 25x en het belangrijkste, wat zijn de kansen om echt incontinent te worden.
Dus wat zou een goed argument zijn om mijn bestraling door te zetten?
Uw antwoord zou mij wellicht helpen om een beslissing te maken.
mvg Bonham
Beste Mijnheer,
Ik begrijp uw aarzeling, waarbij het gesprek met de radiotherapeut nog van belang is om u verder inzicht te geven in wat de behandeling voor u in gaat houden. Nu kan het zijn dat als u wacht en over een tijdje weer uw PSA laat bepalen en besluit tot een scan, dat er iets te zien is op de scan dat het begin van de bestraling ondersteunt. Maar het kan ook zijn dat u, ondanks het stijgen van de PSA naar een iets hogere waarde onder de 0.5, niets ziet op de PET CT, en dat u in feite in dezelfde onzekerheid leeft over het nut van een bestraling. U heeft dan wat tijd zonder bestraling 'gekocht', maar moet dan dezelfde beslissing nemen terwijl de slechte cellen doorgegroeid zijn. Niemand die deze twee scenario's kan voorspellen. Wellicht dat u bij uzelf kunt herkennen wat u het meeste stress oplevert, en of dat een reden kan zijn om nu de radiotherapie door te zetten.
Ik hoop dat u dit helpt, maar het blijft een dilemma.
Vriendelijke groeten, Chris Bangma