Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Vervolgbehandeling na verhoging PSA

Beste dokter Bangma,

Graag zou ik om uw mening/advies willen vragen over mogelijke vervolg behandelingen voor mijn vader.

Er is bij mijn vader in september 2021 prostaatkanker vastgesteld cT3N1M1 a/b (low volume). Er is toen besloten om geen biopten te nemen. Dus de gleason score is niet bekend. De PSA op dat moment was 79,8. Middels een 3-maandelijkse Zoladex behandeling was de PSA tot 3 gezakt (02-09-2022) en is weer langzaam op gaan lopen tot 13,8 (18-01-2024). De testosteron was 1,3 bij de laatste meting op 20-11-2023.
Na Zoladex is 1 kuur Lucrin toegediend (6-maandelijkse kuur). Die was minder effectief en had veel bijwerkingen (kortademig, verslechterde longwerking, wazige zicht, duizeligheid) waarvan hij nog steeds last heeft. Bij de laatste meeting was de PSA waarde 13,8 (18-01-2024).

De uroloog heeft voorgesteld om een subcapsulaire orchidectomie(poliklinisch onder lokaal) uit te voeren.
Mijn vader maakt zich heel erg zorgen over de bijwerkingen die kunnen ontstaan na deze ingreep, aangezien hij al een tijd middels zelf katheterisatie urineert.  

Tevens is mijn vader ook een hart en long patiënt.

De vragen die wij hebben over de situatie van mijn vader:

- Is de Lucrin een gepaste middel om na Zoladex toe te dienen?

- Zijn er nog andere therapieën/medicijnen om betere resultaten te krijgen en met minder bijwerkingen?

- Is subcapsulaire orchidectomie een gepaste ingreep voor deze fase van de ziekte van mijn vader, en heeft de ingreep veel bijwerkingen?

Ik wil u bij voorbaat bedanken voor u tijd en moeite.

Met vriendelijke groet,

Narine 

Antwoord

Beste mevrouw/mijnheer, goed dat u zich op de hoogte stelt van de behandeling van uw vader en hem zo ondersteunt. Ik begrijp dat uw vader onzeker is of een operatie hem problemen geeft bij het catheteriseren van de blaas. Dat is niet het geval, de operatie staat daar los van, en wordt via een sneetje in de balzak verricht. De operateur komt niet in de buurt van de plasbuis. Het is een effectieve operatie gekeken naar het verlagen van het testosteron. Over het voortzetten van de testosteron-stop door middel van Zoladex of Lucrin heeft uw behandelaar kennelijk twijfels. Zoladex en Lucrin zijn nagenoeg hetzelfde in uitwerking, en ze verlagen het testosteron gehalte. Daarom heeft uw vader ook de bijwerkingen van vermoeidheid, en mogelijk het vasthouden van vocht. Dat kan ook optreden na de operatie, want die doet hetzelfde: testosteron verlagen. Misschien dat u met uw behandelaars bespreekt of een intermitterende behandeling met testosteron-blokkerende middelen (antiandrogenen) een oplossing zouden kunnen bieden. Daarbij wordt met tussenpozen het testosteron gestopt, en zal ook het PSA op en neer gaan. Dat geeft wel onrust, maar kan mogelijk ook effectief zijn voor uw vader en de bijwerkingen tijdelijk stoppen. 

Overleg met uw behandelaars en hun inzichten, zij kennen uw vader het beste. Sterkte, vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 01/02/2024 - 09:02