Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Vraag n.a.v. artikel NOS over menstruatiestoornissen en vaccinaties
Hallo dokter Bangma
Ik heb een aantal vragen n.a.v. onderstaand artikel op NOS.
https://nos.nl/artikel/2410488-ruim-17-000-meldingen-van-menstruatiesto…
Er wordt het volgende gezegd door Lareb:
"Volgens het bijwerkingencentrum zet het vaccin het immuunsysteem aan het werk en kan het daardoor mogelijk invloed hebben op de hormoonspiegels en de op- en afbouw van het baarmoederslijmvlies. De verwachting is dat het een tijdelijk effect is."
Mijn vragen:
Als het klopt dat hormoonspiegels beïnvloed worden, kan dit dan ook niet een effect hebben op de hormoonbehandelingen van prostaatkanker of andere kankers?
Weet u of hier onderzoek naar gedaan wordt?
Kan de PSA waarde wellicht beïnvloed worden door vaccinaties? In positieve of negatieve zin?
Dit laatste vraag ik om 2 redenen.
Op het forum op kanker.nl gaat hier een draadje over.
https://www.kanker.nl/ervaringen-van-anderen/gespreksgroepen/prostaatka…
En ook omdat ik zelf in active controle zit met een sinds 4 jaar in stappen oplopende PSA van 3.5 naar bijna 8. Sinds begin van de zomer ben ik veel gezonder gaan eten. (Weinig tot geen toegevoegde suikers meer, veel groente en zo min mogelijk verzadigde vetten). Sinds ik dat doe is mijn PSA ineens met 2 punten gedaald. Uiteraard ben ik daar heel blij mee, maar nu komt bij mij de vraag naar boven of mijn Pfizer vaccinaties misschien ook van invloed kunnen zijn geweest op mijn PSA?
Ik ben benieuwd naar uw antwoord. Veel dank voor al uw reacties op deze site!
Vriendelijke groet,
tinuxje
Antwoord
Beste mijnheer/mevrouw, een interessante vraag. Het is bekend dat testosteron het enzym stimuleert dat het coronavirus gebruikt om de cel binnen te dringen. Dit zou gunstig zijn bij patienten die testosteron-onderdrukking ondergaan, en inderdaad is in een studie van meer dan 4000 patienten gevonden dat zij 4 maal minder vaak ernstige covidziekte krijgen (Montopoli 2020). Daarentegen is bij oudere patienten meer IL-6 aanwezig. Dat is een interleukine die het ontstekingsproces stimuleert en vooral heftige reactie in de longen kan geven. Bij de prostaatkanker populatie zou dit daarom negatief kunnen werken.
In een kleine studie van Monin Aldama (2021) werd de effectiviteit van het Pfeizer vaccin tussen patienten met en zonder kanker vergeleken, en leek het minder effectief in kanker patienten. Dit betrof niet specifiek prostaatkanker. En het kan te maken hebben met de chemotherapie die patienten krijgen.
Kortom, men weet het nog niet, en al met al wordt het zeker niet aangeraden de testosterononderdrukking te stoppen. Ik hoop dat dit uw discussies helpt. Vriendelijke groeten, Chris Bangma
Hallo dokter Bangma,
Dank voor uw antwoorden.
Weet u of er ook onderzoek wordt gedaan of de PSA beïnvloed wordt door vaccinatie?
Het houdt me bezig omdat mensen er melding van maken op het prostaatkanker forum op kanker.nl en omdat ikzelf na 4 jaar continue een langzame stijging het afgelopen half jaar ineens een flinke daling van 2 punten heb ervaren(van 8 naar 6) na mijn vaccinaties. Daarbij wel de opmerking dat ik ook veel gezonder ben gaan eten sinds een half jaar.
Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat vaccinatie van invloed zou zijn en ga er voor nu vanuit dat mijn dieet me helpt of dat het gewoon toeval is.
Ziet u aanwijzingen in uw praktijk dat er iets met de PSA zou kunnen gebeuren na vaccinaties?
groet
Tinuxje
Beste Mijnheer, in tegenstelling tot vaccinaties, is er veel meer bekend over PSA daling bij bepaalde voeding. Het is prima mogelijk dat uw PSA door het volgen van een dieet gedaald is, ofschoon de daling die u beschrijft fors is. Een daling van PSA na vaccinatie heb ik nog niet meegemaakt. Het is daarbij ook altijd de vraag of het PSA in alle gevallen ook de toestand van een betrokken tumor juist weergeeft. Er zijn immers vele stofwisselingsprocessen in een tumor die het levenslot van een gezwel bepalen.
Ik hoop dat dit helpt, vriendelijke groeten, Chris Bangma
Hallo dokter Bangma,
Heel veel dank voor uw duidelijke reactie. Het helpt zeker!
Ik ga door met mijn dieet en mijn dagelijks lichaamsbeweging van minimaal 1 uur. In maart heb ik weer een MRI. Hopelijk laat de tumor geen verdere groei zien, zodat ik in actieve controle kan blijven. Qua PSA ga ik in elk geval weer de goede kant op. Daar ben ik heel blij mee.
Nogmaals dank.
Vriendelijke groet.
tinuxje