Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Vraag over bijwerkingen en gebruik Zoladex.
Dag Prof. Bangma, Momenteel word ik 2 maanden behandeld met Bicalutamide tabletten 3 x 50 mg per dag. Mijn uroloog wil overgaan naar Zoladex injecties omdat die effectiever zouden werken op bv psa waarde. (Nu 8,2)Over een week zou dan de bestraling starten voor 37 weken. IK ben echter nogal terughoudend om de overstap naar Zoladex te doen vanwege andere chronische ziekten die ik heb en door mijn overgevoelige lichaam waar ik al vaak problemen mee heb gehad. Ik heb ernstige ziekte van Crohn, Achalasie, astma met allergieën, IGA-nefropathie met nierfunktie van ong. 35. Mijn uroloog is erg vaag over de bijwerkingen die ik mogelijk kan verwachten bij Zoladex injecties. Kan dergelijk implantaat event. worden verwijderd indien er zich te ernstige bijwerkingen zouden voor doen? Is er mogelijk een ander alternatief voor Zoladex?
Bij voorbaat dank,
Met vriendelijke groeten, Pete
Antwoord
Beste Pete, ik kan me goed voorstellen dat gezien de problemen waar je mee kampt een verandering van medicijn twijfel oproept. En iedere patiënt is weer anders in zijn reactie op medicatie. Daarnaast is het beeld wat je schets niet bepaald veel voorkomend. Dus moet ik een paar algemene uitspraken doen over de medicatie. De Zoladex verlaagt uiteindelijk het testosterongehalte, terwijl de Bicalutamide dat niet doet (dat blokkeert het testosteron, het schermt het af). De Zoladex werkt drie maanden, maar soms ook veel langer. Het depot weghalen zal technisch wellicht kunnen, maar ik denk dat dat beperkte invloed heeft, want het medicament verspreidt zich vanaf het begin door het hele lichaam. Er bestaat ook korter werkende injecteerbare medicatie, die elke maand gegeven moet worden, en die hetzelfde doet als de Zoladex. Het is ook sneller uitgewerkt. Daarmee is er een alternatief dat redelijkerwijs geprobeerd kan worden. Over de bijwerkingen van Zoladex zelf blijf ik even vaag als je eigen uroloog, het is niet te voorspellen of dit verergering van het complex van je andere aandoeningen teweeg brengt.
Ik hoop dat dit je helpt. Veel sterkte. Prof Chris Bangma
Hartelijk dank Professor Bangma.
Helaas blijkt het niet mogelijk om een injectie Zoladex met een werkingscurve van een maand te laten zetten, zodat kan worden beoordeeld of dit medicijn niet te veel ernstige bijwerkingen zou hebben in mijn situatie. Deze wordt nl niet vergoed door de zorgverzekering. Wel als het zou gaan om vrouwen met bepaalde kankeraandoeningen. Ik vind dit onterecht. Ik ga er vanuit de zorg en medicijnen er zijn voor de patient en niet andersom. Met vriendelijke groet, Pete
Beste Pete, ik ben het helemaal met je eens. Wellicht kan een van je behandelaars contact opnemen met je verzekeraar.