Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Waarom antibiotica kuur

23 augustus 2024 om 09.55
169 x gelezen

Beste, 

Ik ben 51 jaar en ben doorverwezen naar een uroloog nadat ik bloed had in mijn sperma. Eerst is mijn bloed onderzocht, en daar kwam naar voren dat mijn PSA waarde 4,1 was en de f-psa nieuw 0,27 en de PSA ratio 6,5%. Mijn andere bloedwaarden gaven geen infecties aan, CRP 0,8 Leukocyten 6,2 en een bezinking(BSE?) van 5. Ook is er een urinekweek gedaan waarin er geen gram preparaat, geen micro organismen en geen groei gevonden werd. Bij lichamelijk onderzoek werd er prostaat benigne klein 30 gram en uitgebreide calcificaties transitiezone geconstateerd. Mijn vraag is nu waarom ik nu een zware antibiotica kuur krijg met pijnstillers(Levofloxacine en Celecoxib) terwijl ik verder nergens last van heb dus geen pijn of plasprobleem of andere ongemakken. Het helder rood bloed in mijn sperma was na ongeveer 10 dagen weer weg. Ik ben er niet gerust op en ben beroerd van de medicijnen die ik volgens mij niet nodig heb omdat niets op infecties wijst. 

Alvast bedankt Kjava. 

 

 

Antwoord

Beste Mijnheer, u omschrijft helder wat er met u gebeurd is. Mogelijk dat uw behandelaar dacht aan een chronische infectie van de prostaat, ook al waren de symptomen daar niet naar. Vervelend dat u zoveel last van de antibiotica gehad heeft. In de helft van de gevallen wordt er bij bloed in het sperma geen verklaring gevonden. Maar het wekt wel veel ongerustheid op. Omdat uw bloedwaarden en het lichamelijk onderzoek geen alarmerende zaken oproept, is het mogelijk om met uw behandelaar af te spreken een controle van het PSA over 6 maanden te herhalen, en alleen bij een hoger risico op afwijkingen verder te zoeken.

Ik hoop dat u dit geruststelt. Vriendelijke groeten, Chris bangma 

Laatst bewerkt: 29/08/2024 - 07:29

Beste, hartelijk dank voor uw uitleg over de antibiotica kuur, maar ik dacht dat de psa waarde van 4.1 en een psa ratio van 6,5% verkeerde waarden zijn voor iemand van 51 jaar. 

Laatst bewerkt: 29/08/2024 - 10:55

Beste mijnheer, 'verkeerde waarden' is een lastig begrip, want elke waarde moet gezien worden in het licht van de overige gegevens, bijvoorbeeld de grootte van de prostaat. Daarmee wordt een risicoberekening gemaakt op de aanwezigheid van een relevante prostaatkanker (met de Prostaatwijzer). En vervolgens wordt er samen met de behandelaar tot een volgende stap besloten. 

vriendelijke groet, chris bangma

Laatst bewerkt: 30/08/2024 - 07:52

Beste;

Sorry dat ik u weer moet storen, maar ik heb vandaag een nieuw bloed onderzoek gehad na de antibiotica kuur. De PSA waarde is gestegen naar 6.2,en de f- PSA nieuw naar 0.98 met een PSA ratio van 15,8%. Ik moet begin oktober weer terug naar mijn uroloog. Ik ben er nog steeds niet gerust op, ondanks dat mijn uroloog zei dat ik me geen zorgen moest maken, maar wat gaat gaat er nu gebeuren. Ik heb zeker geen behoefte aan nog een antibiotica kuur, want mijn darmen en spieren zijn nog steeds niet normaal. 

Vriendelijke groet. Kjava

Laatst bewerkt: 19/09/2024 - 19:05

Beste Mijnheer, ik merk dat u zich erg ongerust maakt. De gestegen waarde draagt daartoe bij. Het is goed mogelijk dat uw uroloog extra onderzoek overweegt, bijvoorbeeld een MRI. Maar als er andere tekenen zijn of zijn geweest van ontsteking, dan kan het beter zijn even te wachten. Dan is begin oktober ook erg dichtbij, en zal er dan meer duidelijkheid komen bij het bezoek welk pad te bewandelen. Een extra antibiotica kuur is erg onwaarschijnlijk. Hoe vervelend ook, even wachten tot de volgende controle is een goed advies. 

Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 26/09/2024 - 07:18

Beste heer Bangma. 

Heb vandaag een MRI gehad, met de volgende bevindingen.  

Prostaat met afmetingen lateraal 48mm, anteroposterieur 36mm en craniocaudaal 41mm. Prostaatvolume ongeveer 38 cc of PSA densiteit 0.16ng/ml/cc.

Normale aflijning van de prostaat. Meerdere T2 hypo intense zones in de perifere zone met tegenaan de apex rechts en inliggende  nodus met inliggende diffusierestrictie(601-19) met een diameter van ongeveer 2mm PI-RADS 4 Letsel. 

Groter letsel met caudaal tegenaan de apex, met een diameter van 8 mm(601-21) eveneens PI-RAD 4 letsel. 

Beperkte blaastrabeculatie, geen lymfadenopathieën inguïnaal, noch in het bekken. Beperkte hernia inguinalis beiderzijds. Geen verdachte ossale letsels. Normaal beeld van vesiculae seminalis. 

Wat kan ik hier uit opmaken en wat houd dit allemaal in. 

Vriendelijke groet kjava. 

Laatst bewerkt: 08/10/2024 - 15:58

Beste mijnheer, u heeft zeer recent een MRI gehad, waarvan u de uitslag in eerste plaats met uw behandelaar dient te bespreken. Deze kan de gegevens van uw eerdere contacten bij elkaar brengen en een advies geven. De aanwezigheid van een zichtbare plek met PIRAD4 in de prostaat kan aanleiding zijn om een biopt te overwegen. 

Indien er na uw consult toch nog onduidelijkheden zijn, dan horen wij het graag. Spaar uw vragen op voor uitleg met uw behandelteam, en neem samen met hen een besluit tot verder onderzoek.

 Veel sterkte, ik begrijp dat het allemaal erg spannend is. Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 15/10/2024 - 10:49

Beste heer Bangma. 

Ben inmiddels door de trage en ongeïnteresseerde houding van mijn behandelaars, naar een Belgisch ziekenhuis gegaan(woon aan de grens) die per direct alle nodige onderzoeken hebben gedaan en kreeg binnen één week te horen dat ik prostaatkanker heb, maar gelukkig niet uitgezaaid, krijg over twee weken mijn behandel opties te horen en overleg hierover. 

Ik heb al één en ander besproken, maar wat ik niet ( waarschijnlijk wil) begrijp, is dat een plasbuis besparende operatie word afgeraden omdat het stukje plasbuis uit de aangedane prostaat komt. En dat het verwijderen van de prostaat na bestraling op welke manier dan ook veel moeilijker is en meer gevolgen zal hebben als dat de prostaat niet bestraald word. Hoe staat u hier in, kan ik alle "nieuwe" technieken vertrouwen of zijn dit een soort verkoop praatjes waar de lange termijn uitslagen nog niet of slecht bekend van zijn. 

Vriendelijke groet Kjava. 

Laatst bewerkt: 29/10/2024 - 19:49

Beste mijnheer, mooi dat u zich goed geholpen voelt in het andere ziekenhuis. Het is ook belangrijk dat er vertrouwen bestaat tussen patient en behandelaars. Ik heb het idee dat dat niet het geval is, en dat u denkt dat u een bestraling ' verkocht'  wordt. Wellicht is een tweede mening ondersteunend voor uw uiteindelijke keuze. U zou daarbij contact op kunnen nemen met andere patienten via de Prostaat Kanker Stichting. Dan kunt u via andere patienten horen waar zij naar hun inzicht een goed advies kregen. U kunt dan zelf uitmaken welke elementen voor u van belang zijn om wel op een advies te vertrouwen.  Belangrijk is dat u met een gerust hart en tevreden over uw keuze een behandeling ingaat. 

Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 31/10/2024 - 08:29