Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Wanneer beginnen met bestralen?

22 september 2023 om 09.11
160 x gelezen

Hallo,

In het kort: score 3+4. Psa 6. T1 en T2. Met Da vinci volledige verwijdering incl. zenuwen van prostaat. Bij operatie lijkt T3 te zijn. Psa 0.00. Na 1 jaar loopt psa weer op. Nu na 8 maand op: o.16 ug/l. Laatste 3 maand een verdubbeling van 0.08 naar 0.16. Vraag is wanneer bestralen (salvage?). Ook gezien het feit dat de psa nooit hoog geweest is! Graag advies. 

 

 

 

Antwoord

Beste mijnheer,

Het is spijtig dat uw PSA stijgt na uw operatie een jaar geleden. Het is niet duidelijk of de snijvlakken van de operatie nagekeken zijn, en of daar al in te zien was of er tumor achtergebleven was. Indien de snijvlakken niet schoon waren van tumor, dan is er een argument om eerder met bestraling te beginnen. Uw PSA stijgt langzaam, en is nog steeds laag, daarom zal een PSMA PET scan waarschijnlijk nog geen tekenen van terugkeer van de tumor laten zien. Een dergelijke scan kan wel helpen om te bepalen of er niet ergens anders dan op de plek van de vroegere prostaat tumor zit. Bij een PSA-waarde van 0.3 kan het waardevol zijn die scan te maken. Bestraling dient het liefst plaats te vinden bij een PSA waarde van minder dan 0.5 ng/ml. 

Ik hoop dat u dit helpt. Er is niet meteen haast om te bestralen, en het is goed om tevoren een scan gte verrichten. Vriendelijke groeten, Chris bangma

Laatst bewerkt: 03/10/2023 - 08:17

Dag dr. Banga, Inmiddels is het psa naar 0,25. de psma scan wees aan dat er uitzaaiingen zichtbaar zijn op de 11de rugwervel. Het voorstel is te gaan bestralen. kort door de bocht gevraagd, ik heb er al wel het e.e.a.over gelezen: is dit een genezende situatie en behandeling, of  een uitstellende en levensverlengende actie? En hoe groot is de kans dat er elders nog van alles zit, wat nu misschien nog te klein is om zichtbaar te zijn?

alvast heel hartelijk dank voor uw reactie.

Vervolg op mijn vr. van 22 sept. 23 en uw antw. van 03 okt. 23

Arty

 

Laatst bewerkt: 26/01/2024 - 15:02

Beste Mijnheer, dat is een tegenvaller. De bestraling is er op gericht dat een latere behandeling met bijvoorbeeld hormoontherapie uitgesteld zou kunnen worden. Er is gerede kans dat er elders in het lichaam afwijkende cellen zitten die niet te zien zijn op de PSMA scan. Er kan echter niet gezegd worden hoe lang het zou kunnen duren voordat die cellen wel opspelen. Op uw directe vraag ' is dit genezend' moeten we realistisch zijn met het antwoord dat dit waarschijnlijk niet het geval is, maar dat het wel helpt om symptomen te voorkomen. Of u er uiteindelijk langer mee leeft hangt van ook heel andere factoren af in de algemene gezondheid.

Ik hoop dat u dit inzicht geeft. Veel sterkte, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 01/02/2024 - 08:37

Dr. Bangma, nu, spt 24. Na de bestraling 0.28. Vervolgens oplopend naar 1.09. Psmascan zegt: geen metstase nu te zien aan bestraald plek. Daar inzakkingsfractuur th11. Heb daar erge pijn aan. Wel nieuwe ossale metastase in het acetabulum links. Wat raad u aan? En wat is een moment voor testosteron stop?

Laatst bewerkt: 30/09/2024 - 09:27

Beste dr. Bangma, Nog een vraag: In sept. was er een symposium, ik begreep dat er daar ook gesproken werd over een nieuwe?? methode om bij het geringste bewijs van een uitzaai, direct te bestralen i.p.v. te wachten tot verder groei. Wachten tot een hogere psa dus. Ik loop daar steeds tegenaan omdat mijn psa nooit, zelfs met een T3, hoog is geweest. Kunt u daar iets over zeggen hoe daarop gereageerd is?

Met hartelijke groet, Art

 

Laatst bewerkt: 01/10/2024 - 10:48

Beste mijnheer, de methode waar u mogelijk op duidt  is bestraling op een enkele metastase om de hormoontherapie uit te stellen. Indien er nu op 1 plek , of mogelijk 2, een metstase gezien wordt, dan kunt u met uw behandelaars spreken over de mogelijkheid om die plaatsen te bestralen. Dit is vaak niet erg succesvol om de behandeling met testosteron-stop lang uit te stellen. Het kan zijn dat uw behandelaars dit niet adviseren, en toch aanraden de hormoontherapie te starten. 

De gedetailleerde gegevens ontbreken in deze mails, en zijn alleen beschikbaar bij uw behandelaars. U dient met hen over uw keuzemogelijkheden verder te spreken. Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 12/10/2024 - 08:29