Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Wanneer enzolutamide ?

In februari 2023 heeft mijn man de chemo therapie met docetaxel afgerond. Het advies van de oncoloog was door te gaan met prednisolon. Daarover heb ik u eerder geschreven. Mede naar aanleiding van uw antwoord en met toestemming van de oncoloog heeft mijn man begin mei voor t laatst prednisolon geslikt . 12 juli kwamen we weer bij de oncoloog, de PSA was verdubbeld naar 15 . De oncoloog raadde weer prednisolon aan . Vanwege de bijwerkingen heeft mijn man dat niet gedaan . Momenteel gebruikt hij alleen Zoladex .12 sept gaat hij weer naar de oncoloog. Als de psa weer gestegen is lijkt enzolutamide een mogelijkheid, en geen prednisolon. Een tweede chemo raadde ze eerder af . Is het terecht dat mijn man dan om enzolutamide vraagt? Zijn er nog andere opties? Wanneer weer een scan? De laatste was voor de chemo kuur . 

Antwoord

Beste Mevrouw, goed om te zien dat u in gesprek bent met uw oncoloog. Uw oncoloog is de centrale persoon in het behandelteam op dit moment. U vertelt dat er allerlei overwegingen gaande zijn. Uiteraard mag u altijd vragen naar alternatieve behandelingen, daarvoor is het overleg. Uw oncoloog heeft de reactie op de vorige medicatie meegemaakt, en zal op basis daarvan ook een nieuw advies geven. Indien er sprake is van progressie van de ziekte, gemeten met labwaarden of te zien op een scan, dan kunnen er weer nieuwe opties zijn. Enzalutamide na een eerdere chemokuur is een mogelijkheid, maar het kan ook zijn dat geheel nieuwe medicaties de revu passeren (dan is er vaak een scan nodig om de huidige verdeling en belasting van uitzaaiingen te zien). Indien er een genetisch profiel van de tumor bekend is, dan geeft dit wellicht ook weer aanknopingspunten voor andere medicatie. Uw oncoloog zal die afweging maken. 

Ik hoop dat u dit helpt. Het is lastig en complex om een op maat gesneden advies te maken. Van belang is om de tijd te nemen en te hebben voor het gesprek met uw oncoloog. Vrioendelijke groeten, Chris bangma

Laatst bewerkt: 22/08/2023 - 08:18