Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Wat betekent cT1c-2 prostaatcarcinoom re gl3+3 4/4 10%

Zeer geachte Professor,

Op 2 oktober is mij de uitslag van biopten medegedeeld, zoals de titel aangeeft is het cT1c-2 prostaatcarcinoom re gl3+3 4/4 10%.

In geen van de betrouwbare informatie die online bij expertise-centra is te vinden wordt uitgelegd wat  cT1c-2 , het getal -2 betekent. Ook de notatie 4/4 10% is me niet geheel duidelijk. Ik kan me suf zoeken of het U vragen, bij deze.

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw antwoord, Victor Basie

Antwoord

Beste Mijnheer Bassie,

Het is inderdaad soms lastig om op maat gesneden uitleg bij vragen te vinden. Uw vraag richt zich op de details van de uitslagen van bij u afgenomen prostaatbiopten. De uroloog en patholoog hebben daarmee een inschatting gegeven van het stadium van de bij u ontdekte prostaatkanker. Daarbij wordt de uitgebreidheid weergegeven in het eerste deel cT1c-2, en de mate van agressiviteit in het tweede deel (gleason3+3  4/4 10%). Nu per element: de c staat voor clinical (klinisch) en betekent dat de uitbreiding wordt beoordeeld aan de hand van de bevindingen van het rectaal onderzoek. De T staat voor Tumor (stadium): dat is de uitbreiding ter hoogte van de prostaat. Daarbij heeft de uroloog al dan niet een knobbeltje gevoeld. Als de uroloog daar zeker van is, dan wordt het aangeduid met een T 2 (of meer). Als er geen afwijking gevoeld wordt, dan staat er bij de uitslag van het biopt een T1c, dat is: ontdekt door middel van een biopt. Bij u was er kennelijk wat twijfel in het spel, dus is er genoteerd T1c-2, ofwel ‘iets er tussenin’. Vervolgens de gleason, eigenlijk Gleason, want het is de naam van de patholoog die de classificatie in de jaren zeventig gemaakt heeft. Deze classificatie staat overigens al weer op de schop, maar dat terzijde. Er wordt door de patholoog gekeken naar het weefsel van de prostaat en daarbij worden kenmerken als weefselopbouw (architectuur) en cel afwijkingen gescoord met twee getallen die reiken van 1 tot 5. Die twee getallen bij elkaar opgeteld geeft een Gleason-score, bij u dus 6. We noemen dat de gradering van de tumor. Met twee maal 3 zit u aan de minder agressieve kant van de score. Maar er staat ook nog 4/4 10%. Dat is niet een gebruikelijke notitie, en de behandelaar kan in het verslag zien waar dat betrekking op heeft. Waarschijnlijk heeft de patholoog in uw biopten ook 10 % van iets agressievere cellen gezien, aangeduid met 4. De rest bestaat dus uit minder agressieve cellen. Het belangrijkste voor u is die score van 4 + 4, hetgeen in gesprek met u en uw behandelaars van invloed is op de keuze van behandeling.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Zeer geachte Professor,

Hartelijk dank voor uw uitleg, er is me plotseling duidelijk geworden dat na deze uitslag een al geplande afspraak werd geannuleerd en er MRI-geleide biopten in Roermond zouden worden genomen. Iets wat niet doorging omdat ik in de tussentijd een licht herseninfarct heb gehad en de sindsdien behandelende neuroloog mij verboden heeft om de reeds gebruikte bloedstollingsvertragende medicatie af te bouwen of te vervangen door aspirine.

Als ik U goed begrijp was de diagnose niet volledig en er zou nog aanvullend onderzoek plaats vinden, hier is door het herseninfarct een stokje voor gestoken, duidelijk. M'n huidige uroloog vind het nu te riskant om een RARP te doen, hij wil active surveillance gedurende minimaal 6 maanden. Op 18 september zijn er 10 biopten genomen en op 20 november is de PSA-waarde bepaald, de uitslag was 8,4. Ik zelf denk dat het mogelijk te vroeg was om deze waarde te bepalen omdat mogelijk de prostaat nog niet geheel genezen is ook mogelijk door het gebruik van Clopidogrel.

Nogmaals hartelijk dank voor uw duidelijke uitleg, dit antwoord had ik dus nergens kunnen vinden.

Hoogachtend, Victor Basie

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

beste Mijnheer Bassie, dank voor uw verdere toelichting. Uw uroloog weegt alle zaken goed af, en maakt samen met u verantwoorde keuzes.

Veel sterkte.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46