Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Wat er gebeurd er met bloedvaten na prostaat operatie

Hallo dokter Bangma,

Misschien een vreemde vraag, maar wat gebeurt er met de bloedvaten na een prostatectomie?

Als ik thuis een radiator weghaal dan heb ik een aanvoer leiding en een afvoer leiding waar ik wat mee moet. Hoe zit dat bij de prostaat?

Wellicht stel ik het me helemaal verkeerd voor, maar is mijn aanname correct dat er een slagader naar de prostaat gaat en dat er ook aders van de prostaat gaan.

Kunt u uitleggen wat hiermee gebeurt?

Ik vraag dit omdat ik benieuwd ben of er een risico bestaat dat er bloedstolsels in de bloedbaan komen uit het afgesloten gedeelte.

Vriendelijke groet,

P.K. Lastig (niet mijn eigen naam uit privacy overwegingen)

 

 

Antwoord

Beste Mijnheer, een mooie vraag, die mij als uroloog ook aanspreekt wanneer u over radiatoren en leidingen schrijft! 

Tijdens de operatie worden de aan- en afvoerende vaten zorgvuldig afgebonden of met een metalen klipje dichtgedrukt, of dichtgeschroeid. Het lichaam is een prachtig fascinerend mechaniek dat vervolgens door een goed gecontroleerd en gereguleerd proces de stolling in bedwang houdt en de kleinste gaatjes dicht als een soort 'sealing' . Uw voorbeeld van de radiatoren volgen wij dus op de voet met grote en kleinere afsluiters en kit. Ook wij hebben een hekel aan lekkages!

Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Hallo dokter Bangma

Dank voor uw antwoord. Ik blijf het bijzonder vinden dat u en uw collega's op kanker.nl de tijd nemen om vragen te beantwoorden. 

Bij nader inzien had ik misschien beter het waterleiding systeem kunnen nemen als voorbeeld. Een doodlopend stuk bij een radiator is meestal niet zo erg, maar bij het drinkwater systeem kan het hele systeem vervuild raken door het doodlopende stuk.

Ik zit op dit moment nog in actieve controle, maar ik moet waarschijnlijk binnenkort een keuze gaan maken voor een behandeling en vroeg me af wat er met de vaten gebeurd bij bestraling of een operatie. Of er een een risico op stolsels bestaat in de bloedbaan en of er op dat vlak een risico verschil bestaat tussen de 2 behandelingen op korte en lange termijn?

Vriendelijke groet,

P.K. Lastig (niet mijn echte naam vanwege online privacy)

 

 

 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Mijnheer, dank u vooruw toelichting. Ik begrijp dat alle informatie voor u belangrijk is omdat u voor een behandelingskeuze staat. De twee  behandelingen zijn wat betreft bloedstolling niet verschillend van elkaar. Uiteraard moet uw stollingssysteem goed op orde zijn in geval u geopereerd wordt, want het voorkomen van bloedingen en het afdichten van doorgenomen vaatjes is natuurlijk ook een belangrijk element van een operatie. En bij een operatie kan door het verblijf op bed een extra neiging tot thrombose bestaan. Maar daarvoor krijgt u rondom de operatie ook middelen die thrombose voorkomen. 

Veel sterkte met uw keuze. Chris Bangma

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46