Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
wat is het gevolg van artefacten voor het stellen van de Gleason scorere diagnose
Beste professor,
Mijn echtgenoot heeft de diagnose prostaatkanker te horen gekregen. De diagnose is gebaseerd op een echo, een MRI en biopten van de afwijking in de prostaat. UitslagcT2b NxMx ISUP 2 prostaatcarcinoom met mogelijk cribriforme groei in meerdere biopten links en rechts, 10-50% en op MRI een PIRADS 5 laesie. Er zijn in totaal 10 biopten afgenomen echter in het verslag van de patholoog staat het volgende
I: prostaat biopten rechts: beperkt beoordeelbare biopten door artefacten in alle biopten lokalisatie adenocarcinoom, Gleason-score 3+4 volumeschatting 10-50%.
II: prostaat biopten links: beperkt beoordeelbare biopten door artefacten in 3 biopten lokalisatie adenocarcinoom, Gleason-score 3+4 volumeschatting 10-50%.
III: prostaat biopt paramediaan: beperkt beoordeelbare biopten door artefacten in 2 biopten lokalisatie adenocarcinoom, Gleason-score 3+4 volumeschatting 10-50%. Verdacht voor cribriforme groei, door artefacten onzeker.
Mijn eigen conclusie hieruit is dan er meer dan 5 biopten beperkt te beoordelen waren door artefacten (beschadigde biopten?)
Dit roept bij ons de volgende vragen op: is het normaal dat meer dan de helft van de biopten niet bruikbaar zijn, vormt dit reden om nogmaals biopten af te nemen en hoe zijn artefacten dan te voorkomen? had dit voorkomen kunnen worden door de biopten via perineum af te nemen? Heeft de hoeveelheid artefacten invloed op de gestelde score? en de te bepalen behandeling? Hoeveel tijd na het afnemen van biopten kan dit evt. herhaald worden (het is nu 3 weken geleden en nog bloed in sperma).
we horen graag het eerlijke antwoord
dank daarvoor
Antwoord
Beste mijnheer, mevrouw, ofschoon de mate van artefact niet uit het verslag te halen is, wekt een en ander de indruk dat delen van de biopten onbeoordeelbaar waren. Dit kan van belang zijn voor de verdere discussie over de te volgen behandeling. Immers, met Gleason 3+4 is in sommige gevallen ook nog active surveillance mogelijk. Indien het voornemen bestaat om actief te behandelen, dan kan ook met deze biopten volstaan worden. De patholoog moet dan wel zekerheid geven over het bestaan van de Gleason score 3+4 (hetgeen wel zo lijkt te zijn uit het verslag). Het is onwaarschijnlijk dat de route waarlangs de biopten afgenomen zijn van invloed is hierop. Indien er tot herhalen van de biopsie besloten wordt, dan is het aan te raden dat via het perineum te doen. Dat kan nu al in principe, maar er bestaat een kans dat u weer veregering van de klachten van bloedverlies krijgt. Daar en tegen kan bloed bij het sperma vele weken aanhouden, en is het niet zinvol om te wachten tot dat verdwenen is.
Ik hoop dat u dit helpt. Vriendelijke groeten, Chris Bangma
Beste Chris,
Dank voor uw uitgebreide antwoord, ter aanvulling: ik stel de vraag voor mijn man, ik ben zijn vrouwelijke partner. Ter aanvulling had ik even moeten melden dat mijn man 62 jaar oud is. Dat maakt dat de uroloog actieve behandeling adviseert. De hoge PSA 'per toeval 'ontdekt is, het leek ons zelf goed dit een keer te laten controleren. Er zijn momenteel geen enkele klachten wat betreft plassen en ander zaken, hij is verder gezond en vitaal, gebruikt geen medicatie en heeft een gezond gewicht.
Uit uw verhaal begrijp ik dat het dus niet nodig is om nieuwe biopten te nemen. Inmiddels is middels een PET scan duidelijk geworden dat er geen lymfeklieren aangetast zijn en er geen metastases op afstand zijn. Er volgt nu een MDO met het AVL voor een behandelplan. Uiteraard zijn wij ons aan het inlezen en zaken aan het afwegen maar dat valt niet mee het lijkt dat we moeten kiezen uit 3 'kwaden' (OK, interne of externe bestraling). we maken hierbij gebruik van de keuzemonitor maar dan nog...
Mochten er nog ander tips zijn die ons kunnen helpen om te komen tot de juiste behandeling, dan horen wij dat graag
Dank daarvoor.
Beste mevrouw, u bent in het AvL in goede handen. Zij zullen u helpen bij de besluitvorming.
Vriendelijke groeten, en veel sterkte. Chris Bangma