Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
wat zijn de overlevings kansen bij een psa waarde van 7,5 en een gleason waarde van 7 met eventuele uitzaaiingsfactor van 25 %
wat zijn de overlevings kansen bij een psa waarde van 7,5 en een gleason waarde van 7 met eventuele uitzaaiingsfactor van 25 %
Antwoord
Beste Mijnheer,
U stelt een lastig te beantwoorden vraag. Gewoonlijk gebruikt uw behandelaar een soort voorspellingstabel die aangeeft hoeveel procent van de mannen die voor een bestraling of voor een operatie gekozen hebben na 5 tot 10 jaar nog in leven zijn. Daarbij wordt er vanuit gegaan dat er geen andere factoren zijn die de gezondheid beïnvloeden, bijvoorbeeld hart- of longziekten. Er wordt ook gebruik gemaakt van meer informatie, namelijk uw leeftijd, of er afwijkingen gevoeld werden bij het rectaal onderzoek, of er afwijkingen waren op de scans, en hoe de bevindingen waren van de biopten die aanleiding gaven tot het opmaken van de Gleason som, die bestaat uit ten minste twee getallen. Daarom mis ik veel informatie voor de beantwoording. Het begrip ‘uitzaaiingsfactor’ is mij ook niet bekend, mogelijk bedoelt u daarmee dat er bij hier boven genoemde berekening er kans is van 25 % op de aanwezigheid van lymfeklier uitzaaiingen.
Lymfeklier uitzaaiingen worden tegenwoordig in een aantal gevallen bij bestraling meegenomen in het bestralingsveld. Bij operatie kunnen zij ook soms verwijderd worden. Dat beïnvloedt natuurlijk het beloop van de ziekte.
Het doen van voorspellingen is om de patiënt te helpen een keuze te laten maken tussen diverse opties, zoals niet behandelen, en wachten tot er symptomen op gaan treden, of wel behandelen, waarbij meestal een aantal mogelijkheden zijn. De voorspelling is tamelijk grof, en, zoals u leest hierboven, best afhankelijk van uw conditie en andere factoren. Belangrijk is daarom te weten wat voor uzelf het verschil maakt: zou u zich laten behandelen als uw weet dat de voorspelling voor uw tumor is dat u over 10 jaar nog 30 % kans heeft dat u niet overleden bent aan prostaatkanker?....Dit behoeft een goed gesprek met uw behandelaars teneinde u een zo goed mogelijk beeld te geven van wat u mag verwachten. Neem daar de tijd voor en neem iemand mee als ‘extra’ oor. Het is belangrijk dat u voor uzelf de juiste beslissing neemt.
Ik hoop dat u dit enigszins op weg helpt. Vriendelijke groeten, prof Chris Bangma