Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Wel of geen salvage behandeling met externe bestraling

11 juli 2024 om 15.13
94 x gelezen

Mijn man heeft in 2021 prostaatverwijdering gehad, snijranden waren schoon en er waren geen uitzaaingen (T2 met score 8) Sinds november 2023 stijgen de PSA scores : nov 2023 0.2 mrt 2024 0.55 en in juni 2024  1.0 . Op basis van PSMA PET scan kan men nu zien  dat er ws een prostaatrecidief zonder uitzaaingen is en overweegt de radioloog uitwendige bestraling 35x.
Echter mijn man heeft in 2015 ook endeldarmkanker gehad. Een deel van de endeldarm is toen bestraald en daarna  met succes verwijderd en vervangen en mijn man heeft aan de operatie een litteken overgehouden in zijn plasbuis, sinds die tijd gebruikt hij een catheter om de plasbuis open te houden en zelf te kunnen plassen.  De endeldarmkanker is in 9 jaar niet teruggekomen. De bijwerkingen en risico’s van de te overwegen salvage behandeling van het prostaatrecidief  lijken best risicovol voor zijn darmen en plasbuis en het bekkengebied. Mijn vraag aan u is, is er een alternatief? Bijvoorbeeld stereotactisch bestralen of een lutetium behandeling? Wat zou u hem aanraden? Mijn man is geboren in 1958.

Antwoord

Beste Mevrouw, mijnheer, dat is een teleurstelling dat de kanker teruggekomen is. De plaats waar dit gezien wordt is ongelukkig vanwege de eerdere bestraling (met neveneffecten) op de endeldarm. Een tweede bestraling, hoe goed gericht ook, houdt dat probleem. Ook als dit brachytherapie is. Vermindering van de stralingsdosis om de bijwerking te willen verminderen zal geen genezend effect hebben. Het operatief verwijderen zal naar alle waarschijnlijkheid niet radicaal zijn, en ook ernstige bijwerkingen kunnen geven door verklevingen aan de darm en bekkenbodem. Ook dat lijkt mij geen goede optie. De beste medicamenteuse behandeling is toch te beginnen met testosteron-stop (hormoontherapie), en te zien of dit aanslaat bij de Gleason 8 tumor. PSMA-lutetium therapie is geen sinecure, en momenteel alleen een keuze als andere therapieen falen. 

Aan het PSA te zien groeit de tumor snel, en is het niet onmogelijk dat er microscopisch wellicht ook op andere plaatsen zich al tumorcellen bevinden. Daar past een medicamenteuse behandeling beter bij als overweging. Natuurlijk is dat niet een genezende therapie, zoals een tweede bestraling zou kunnen zijn. Maar de bijwerkingen van de laatste kunnen de kwaliteit van leven ernstig verminderen. 

Een moeilijk besluit waar u gezamenlijk met uw behandelaars goed over moet spreken. Heel veel sterkte teogewenst. Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 24/07/2024 - 10:47