Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Wel of niet lymfeklieren laten verwijderen

3 november 2023 om 14.55
182 x gelezen

Goedemiddag 

Ik wordt eind volgende week geopereerd, radicale prostaatverwijdering, robot, neuroSAFE.

Mijn diagnose luidt een adenocarcinoma van de prostaat, Gleason 3+4, cT2 iT2a, iNOiMO met cribrimoforme groei met IDC-P, met een iPSA van 14.

In 9 van de 15 biopten acinair adenocarcinoom.

Uit het verslag:

De scanuitslag is te beoordelen als niet gemetastaseerd. Enerzijds lijkt er geen overlevingsvoordeel te zijn van een PLND (lymfeklieren verwijdering); anderzijds is dan wel beter geweten wat de axacte stagering is. Gezien de aberrante groeipatronen (cribriform en IDC-P), het PSA en de leeftijd is een PLND wel te verdedigen.

 

Nu moet ik dus besluiten wel of niet de lymfeklieren te laten verwijderen. Wat ik ook zou doen, het zou geen duidelijk overlevingsvoordeel opleveren. Mogelijk wel behoorlijke bijwerkingen (oedeemvorming).
 

Ik vind het erg lastig. Het klinkt een beetje alsof men zegt: het maakt niet uit, vroeg of laat zullen er toch wel metastasen zijn met deze vorm van kanker (cribriform/intraductaal; = prognostisch ongunstig qua metastasen op afstand en terugkeer van de kanker, begrijp ik).

Heeft het laten verwijderen van de klieren dan geen uitgesproken preventief voordeel (er van uitgaande dat er geen metastasen worden gevonden in de verwijderde lymfen)?

Dit alles maakt me erg onzeker, zeg maar gerust angstig. Ik neig naar laten zitten van de klieren omdat ik bang ben voor de gevolgen van PLND. 
 

Groet

Jelle
 

Antwoord

Beste Jelle, het is inderdaad een dilemma wat betreft het verwijderen van de lymfeklieren. Met de operateur kun je het beste een inschatting maken hoeveel winst er te verwachten valt van het weg halen van de klieren. Er is, meen ik, prima samen te besluiten om dit niet te doen. De kans dat de PLKD (lymfeklier verwijdering) eventuele microscopische uitzaaiingen ook allemaal verwijdert is gering. Ook de kans dat er ernstige bijwerkingen optreden door de operatie is klein. De afweging is er een die  je samen met je behandelaar maakt. Veel sterkte daarbij. Vriendelijke groeten, Chris bangma 

Laatst bewerkt: 12/11/2023 - 22:36

Beste Chris,

Dank voor je reactie. Ik ben afgelopen vrijdag geopereerd en heb de klieren laten zitten. De operatie was goed gegaan zei de chirurg maar niet (helemaal?) zenuwbesparend kunnen doen, moest ruimer snijden na onderzoek snijranden. Afwachten maar weer.

Groet 

Jelle

 

 

Laatst bewerkt: 14/11/2023 - 11:40