Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Protonen bij longuitzaaiingen

Is protonen behandeling geschikt voor uitzaaiingen vanuit de maag naar longen?

Hoe werkt het als er meerdere uitzaaiingen zijn in de longen, 3, verdeeld over 2 longen? Is het dan ook mogelijk om te bestralen? Kun je dan echt op die plekjes apart inzoemen? Of worden het vlakken? Twee longen tegelijk of long voor long behandelen of plekje voor plekje? Kan dat ook in delen indien noodzakelijk. Grootste plekje is 17 mm. De kleinste 9mm. En de ander 15 mm.

Welke vorm van bestralen is dan het beste met de minste schade of bijwerkingen, deze?, want er zijn ook nog andere soorten en vormen van bestralingen. Uitwendige, maar ook inwendige?

Patient moet nog een tijdje rusten vanwege een complicatie opgelopen bij een plekje weghalen, dus niet verstandig om nu gelijk aan medicatie te beginnen. En hij wil ook niet meer aan de chemo vanwege eerder opgelopen neuropathie. Zes maal chemo gehad. Hij wil mobiel blijven en niet verder achteruit door meer neuropathie. Daar zitten nu dus 2 belemmeringen voor behandeling. Maar ondertussen gaat er weer een prognosetijd lopen. En wil je wel wat doen. 

Arts had voor later eventueel de Capicetabine tabletten dan alleen voorgesteld. Daar zij dacht; eventueel de minste neuropathie kans. En kijken of hij geschikt is voor immunotherapie. Daar moet je dan over na gaan denken.

Eerder had hij de combinatie, Epirubicine, Oxaliplatin en Capicetabine. Best lang profijt van gehad. 

12 maanden na laatste chemo zijn de maag en lever nog onder controle. Plekje in maag met onrustige cellen nu net verwijderd, dmv een esd, leveruitzaaiingen niet terug. We dachten helemaal, nu is het afgerond en kunnen we daar weer langer op teren. En nu in ene onverwachts de longen op de scan. 

We gingen best goed, 21,5 maanden na diagnose, dus dit is een flinke tegenslag. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antwoord

Goedemorgen,

Allereerst zal bepaald moeten worden of bestraling de juiste behandeling is voor de uitzaaiingen in de longen. Vaak is dit technisch wel mogelijk, maar er zijn soms ook andere behandelingen die meer geschikt zijn. Als er wel gekozen wordt voor bestraling dan pas zal gekeken worden welke techniek hier het meest geschikt voor is. Een behandeling met protonen kan alleen gegeven worden volgens het landelijk indicatie protocol. In dit geval is er geen indicatie voor protonen. Er zijn namelijk ook andere bestralingstechnieken waarbij de bestraling alleen op de plek in de longen wordt afgegeven, zonder al te veel van het gezonde longweefsel te beschadigen. Deze techniek wordt ook wel stereotactische bestraling genoemd.

Mocht je meer vragen hebben, dan kan je deze het beste stellen aan je behandelend radiotherapeut.

Veel sterkte gewenst!

Met vriendelijke groet,

Anne van den Hoek

Laatst bewerkt: 08/06/2023 - 07:57

Wat zijn de voorwaarden van stereotactische bestraling?

stuks

grootte

ligging; moet het in 1 kwab zitten, of mag het ook in meerdere kwabben, of beide longen? 

Voor mij als kind van...heel belangrijk nu om te weten.Daar er dalijk niet een behandeloptie aan onze neus voorbijgaat.    

Laatst bewerkt: 23/04/2024 - 08:26

Goedemorgen,

wat een naar bericht inderdaad. 

Protonentherapie is geen indicatie voor Bestralingen in de longen. Vaak is stereotactische bestraling hiervoor beter, omdat hiermee op een klein gebied een hoge dosis gegeven kan worden. Dit zal zijn met uitwendige bestraling en geen inwendige bestraling. Ook nu geldt: eerst moet gekeken worden of bestralen een goede behandeling lijkt en dan wordt gekeken naar welke techniek.

Veel sterkte gewenst!

Met vriendelijke groet,

Anne van den Hoek

Laatst bewerkt: 26/04/2024 - 08:32