Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Angst
Sinds nov 2019 zit ik thuis met burn out. Had flinke paniekaanvallen. Medio januari ging het een stuk beter en was aan het herstellen. Nu weet ik sinds 10 feb dat ik borstkanker heb. Ben maandag gestart met 1e chemo en mijn angst is weer helemaal terug. En dat komt door het Corona. Ik weet dat ik nu lage bloedwaarden heb en tot risicogroep behoor. Ik ben in constante angstmodus. Kan niet meer helder denken, continuust paniek. Weet niet wat te doen. Heeft u tips?
Antwoord
Beste AnneC1964,
Wat naar om te lezen dat je zo'n moeilijke tijd hebt sinds de afgelopen maanden. De burn-out, waar het aanvankelijk een stuk beter ging, en vervolgens de borstkanker. Het zijn nu ook nog eens bijzondere tijden op dit moment met het coronavirus. Helemaal voor mensen die in de risicogroepen zitten. Helaas behoor jij daar inderdaad, net als andere mensen met kanker die chemo ondergaan, ook toe. Ik kan me heel goed voorstellen dat dit angst bij je oproept.
Angst is een normale reactie, en dat is in de huidige situatie ook (in ieder geval voor een deel) gegrond. Er is voor jou de kanker, de chemo, en nu ook de corona. Als we het hierover hebben kun je heel algemeen gesproken op twee manieren naar de zaken kijken. Er zijn zaken die jij zelf kunt doen en beïnvloeden, en zaken die je niet zelf kunt doen of beïnvloeden. De zaken waar jij invloed op kan uitoefenen, kun jij zelf iets mee op dit moment.
Je kunt het bespreken met je behandelend arts. Vertel waar je mee zit en waarschijnlijk kan je behandelend arts al iets meer vertellen. Bijvoorbeeld over wat zij in het ziekenhuis doen om risico's zo laag mogelijk te houden. Verder kan zij of hij wellicht nog andere informatie geven over wat jij op dit moment zelf kunt doen.
Verder kun je hier op Kanker.nl meer informatie vinden over angst bij kanker. Angst komt helaas in meer situaties voor bij mensen met kanker, maar dat betekent ook dat er al veel over bekend is en geschreven. Ga naar deze pagina om dat te bekijken: https://www.kanker.nl/gevolgen-van-kanker/angst/wat-is/tips-om-met-angs…
Je kunt ook overwegen om hierover te praten met een professional. Er zijn in Nederland meerdere instellingen die mensen met kanker en hun naasten helpen. De psychologische zorg die zij bieden kan jou helpen om te gaan met de angst die je ervaart. Momenteel zijn veel instellingen niet open voor bezoekers, maar is het vaak wel mogelijk om via telefoon of videobellen toch contact te hebben. Voor een overzicht van deze instellingen kun je deze pagina bekijken: https://www.verwijsgidskanker.nl/aanbod/28/behandeling-in-een-psycho-on…
Zoals je ziet zijn er mogelijkheden waar jij zelf nu iets mee kunt doen. Helaas zullen er ook zaken zijn waar jij geen invloed op kunt uitoefenen of die je niet kunt veranderen. Daarvan is het, en dat is vaak veel makkelijker gezegd dan gedaan, belangrijk om te proberen deze te accepteren. Je richten en focussen op de zaken waar jij wel invloed op kan hebben kan daarbij helpen. Dit zorgt hopelijk dat je minder stress ervaart van de zaken waar jij geen invloed op kan uitoefenen.
Heel veel sterkte en succes gewenst komende tijd.
Hartelijke groet,
Matthijs de Wit