Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Angst voor controles

19 november 2022 om 17.16
381 x gelezen

In november 2019 is er bij mij borstkanker ontdekt. Gelukkig een redelijk kleine tumor, graad 1. Helaas wel een kleine micrometastase in mijn oksel . Ik heb een borstbesparende operatie gehad. Daarna bestraling en nu op eigen initiatief 5 jaar antihormonen. Over een week heb ik mijn controles weer. Eerst bloedprikken. Vorige keer was min  calcium iets te hoog. Volgens de arts hoef ik me hier geen zorgen om te maken. Ze prikken nu  de waarde voor mijn bijschildklier mee. Ik probeer mezelf telkens te vertellen dat ik me geen zorgen moet maken. Ik pas mijn cognitieve therapie, die ik in mijn hypochondrie verleden gevolgd heb toe. En toch laten de negatieve gedachtes (eventuele botmetastase) me niet los. Ook krijg ik binnenkort mijn mammografie. Ook dat levert weer de nodige spanning op. Hoe kan ik daar het beste mee omgaan. Ik lees dat ik de angst toe moet laten, maar weet ook dat alles wat je aandacht geeft groeit. Waar doe ik goed aan?

Groeten Audrey

Antwoord

Beste Audrey,

Wat naar om te lezen in wat voor situatie je bent beland en waar je al doorheen bent gegaan. Ik kan mij goed voorstellen dat je spanning en angst ervaart, het is nogal wat bij elkaar.

Kanker krijgen en het behandeltraject doorlopen is niet alleen fysiek ingrijpend voor je lichaam. Het vertrouwen in je eigen lichaam raakt hierdoor ook aangetast. Dit laatste is een belangrijk thema voor veel mensen die kanker hebben of hebben gehad: weer leren vertrouwen in je eigen lichaam. Daar horen vaak helaas ook gevoelens van angst bij. Hier op kanker.nl is veel geschreven over angst bij kanker, je kunt via deze pagina daar meer over lezen: https://www.kanker.nl/gevolgen-van-kanker/angst-bij-kanker/algemeen/ang…

Je schrijft ook dat je ervaring hebt met cognitieve therapie rond hypochondrie. Het is hierbij belangrijk te beseffen dat de kanker dit echt een wezenlijk andere situatie maakt. Mogelijk dat de hypochondrie bij jou deels tot uiting kwam door een te grote focus op lichamelijke signalen. Eerder ging dit in de meeste gevallen waarschijnlijk gelukkig om 'niets'. Hopelijk is dat nog steeds meestal zo, maar de kanker maakt het tegenwoordig wel echt anders voor je helaas. Niet alles is uiteraard gelijk iets ernstigs, maar omdat je lichaam nu wél echt op bepaalde punten ontregeld is, is het erg belangrijk om naar de lichamelijke signalen te luisteren die je ervaart. 

Een balans vinden tussen luisteren naar wat je lichaam je vertelt en niet volledig in de angst belanden, is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Bij jou is de hypochondrie een zeer belangrijke factor die het voor jou niet eenvoudiger maakt. Gelukkig hoef je deze balans (en vertrouwen) niet alleen te vinden. 

In Nederland hebben we zeer goede gespecialiseerde zorg voor psychologische zorg rond kanker. Psychologen, maar bijvoorbeeld ook lichaamsgerichte therapeuten, werken bij deze instellingen samen om psychologische zorg voor mensen met kanker en hun naasten te bieden. De professionals bij deze instellingen kunnen jou goed helpen om (o.a.) weer vertrouwen in je lichaam te vinden: https://www.kanker.nl/zoeken/help?term=psycho-oncologische%20centra. Je huisarts kan jou doorverwijzen naar een van deze instellingen.

Hoe dan ook heel erg veel sterkte en succes toegewenst.

Hartelijke groet,

Matthijs de Wit

Laatst bewerkt: 30/11/2022 - 10:33