Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Angst voor en tijdens behandeling ipv na de behandeling.
Hoe ga ik om met de panische angst die ik voel op moment dat mensen met messen of naalden aan mijn lijf gaan zitten?
de ochtend dat ik het ziekenhuis binnenstap voor een operatie begint al met een giga innerlijk gevecht van willen vluchten of vechten maar dat natuurlijk niet mogen doen..
De personeelsleden die de patienten moeten voorbereiden op de operatie zien mijn angst, paniek en innerlijk gevecht niet. Zien alleen een dwarse patient die niet echt lief mee werkt. En daar moet tegen opgetreden worden! “Wel even meewerken nu hoor” , “doe toch niet zo moeilijk, niemand doet hier moeilijk, waarom u dan wel”
Dat maakt mijn probleem echt niet kleiner.
angst voorde tandarts is algemeen geaccepteerd, maar diezelfde angst voor alles behalve de tandarts, is niet acceptabel.
de standaard “angst” behandelingen gaan allemaal uit van NA een succesvolle behandeling, een niet gegronde angst dat het misschien terug komt.
nergens iets over de angst tijdens de behandelingen, en de angst na een onvolledige resectie en de angst nu er toch weer iets groeit en mogelijk weggesneden moet worden. (Fibroadenoom of phyllodes tumor, verschil is pas NA operatie zichtbaar)
Antwoord
Beste mar1959,
Wat naar om te lezen dat je zo veel last van hebt van de angst. En dat het in het ziekenhuis ook niet op een fijne manier gaat voor jou.
Uit je verhaal begrijp ik dat je al hebt rondgekeken bij behandelingen die zich op angst richten. Je had daarbij gelezen dat die behandelingen zich richten op "na de behandeling".
Waar een psychologische behandeling zich op richt is echter iets dat jij met jouw zorgverlener bepaalt. In Nederland zijn verschillende zorginstellingen die zijn gespecialiseerd in de psychologische zorg van mensen met kanker. Binnen deze instellingen werken mensen die ervaring hebben met het behandelen van angst. Zowel voor, tijdens, als na de behandeling. Wellicht is het een idee om eens te bekijken of dit jou kan helpen. In een kennismakingsgesprek (ook wel een 'intake' genoemd) wordt samen met jou gekeken waar jij op dit moment behoefte aan hebt en wat jou kan helpen.
In de Verwijsgids Kanker vind je een overzicht van deze instellingen: https://www.verwijsgidskanker.nl/aanbod/28/behandeling-in-een-psycho-on…
Een andere optie kan zijn om te kijken of in het ziekenhuis een psycholoog of een medisch psycholoog beschikbaar is om jou hierin bij te staan. Je kunt dit vragen aan je behandelend arts.
Meer algemeen zou je wellicht kunnen kijken of op de pagina 'Angst' in de Verwijsgids Kanker een andere optie is die jou aanspreekt: https://www.verwijsgidskanker.nl/onderwerp/15/angst
Succes met het zoeken van de juiste hulp voor jou, en heel veel sterkte toegewenst.
Hartelijke groet,
Matthijs de Wit