Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Antidepressiva?

7 maart 2022 om 11.33
1156 x gelezen

Goedemorgen,

Recentelijk is er borstkanker bij me vastgesteld met 1 bewezen aangetaste okselklier. Heb een pet-ct en mri gehad en er zijn geen aanwijzingen voor uitzaaiingen op afstand. De behandeling die ik nu onderga is met als doel het te genezen. De prognose is gunstig, is mij verteld. Probleem is echter dat ik al zo lang worstel met angsten, al vanaf kinds af aan. Piekeren, angsten, ziektevrees. Bang voor kanker, hartziektes etc. Zo heb ik ook angst voor een hersentumor. Al heel lang. Ik vrees dat ik hierbij onbewust ook chronisch hyperventileer. Zeker de laatste 2/3 jaar. Hierdoor bestaan er ook allerlei klachten en ook vervelende hoofdklachten, kriebels in het hoofd, dan weer een doof gevoel in gezicht.dan weer een lamme arm. Nu merk ik dat ik van paniek naar paniek schiet en alle angst/paniek klacht link met die kanker. Ik merk dat dit me zwaar belast. Nog bovenop wat ik nu al meemaak. Je hyperfocust ook op je lichaam.  Overweeg sertraline te gaan slikken, in het verleden heb ik hier baat bij gehad. Is antidepressiva geschikt om te nemen tijdens chemotherapie?

groetjes Emma

Antwoord

Beste Emma,

Wat naar om te lezen waar je onlangs in terecht bent gekomen met de borstkanker. En dat de angstklachten die je al had nu weer (verder) zijn geactiveerd. Wel goed om te lezen dat de prognose van de kanker gunstig is.

Kanker kan een hele hoop losmaken bij mensen. Nieuwe zaken waarvan mensen nog niet wisten dat het speelde, of bestaande zaken/patronen (zoals de angst bij jou) die kunnen verergeren. Angst komt veel voor bij mensen met kanker. Dat betekent ook dat er (gelukkig) veel over bekend is. 

Je noemt zelf antidepressiva in je vraag. Dat is inderdaad een van de mogelijke behandelopties, en kan wellicht (weer) helpend zijn. Zeker als dit wordt gecombineerd met gesprekken met een psycholoog bijvoorbeeld. 

De invloed van antidepressiva op de behandeling van de kanker, is iets dat je aan jouw behandelend arts kan vragen. Je arts kan jou meer vertellen over mogelijke interacties met andere medicijnen, zoals antidepressiva. 

Het is daarom goed en belangrijk om bij je behandelend arts aan te geven wat er in jou omgaat wat dit betreft. Je arts kan je verder helpen, en/of eventueel doorverwijzen naar andere zorgverleners. 

Verder is hier op Kanker.nl zeer goede informatie te vinden, over onder andere angst bij kanker. Via deze link vind je meerdere pagina's met meer informatie hierover: https://www.kanker.nl/zoeken/informatie?term=angst&caremaps%5B0%5D=74750

Naast informatie, zijn er ook opties voor zorg vindbaar op kanker.nl, rond het thema angst: https://www.kanker.nl/hulp-en-ondersteuning/vind-hulp/themas/3/15 

Daarnaast is er in Nederland goede psychologische zorg beschikbaar voor mensen met kanker, en hun naasten. Binnen deze instellingen is veel ervaring omtrent angst rond kanker, en je zou aan je behandelend arts (of huisarts) kunnen vragen of je doorverwezen kan worden naar een van deze instellingen. Een overzicht van deze instellingen vind je hier: https://www.kanker.nl/hulp-en-ondersteuning/vind-hulp/zorgaanbod/28

Hoe dan ook heel veel sterkte toegewenst de komende periode.

Hartelijke groet,

Matthijs de Wit

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46