Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
chemobrein??
hallo, ik stel een vraag namens mijn partner die nogal wat cognitieve problemen heeft na in 2011 chemo te hebben gehad. Ook heeft hij in 2008 Q-koorts opgelopen. Zijn er bij u Neuropsychologen of ergotherapeuten bekend die het verschil tussen "chemobrein" / "zware depressie" aan kunnen tonen of erkennen?
Antwoord
Beste tom.ineke,
Wat naar om te horen van de situatie van je partner (en van jou), ik kan me voorstellen dat dit geen eenvoudige situatie is voor jullie. Het gaat om complexe zaken, wat waarschijnlijk ook enige tijd en moeite zal nemen om goed vast te kunnen stellen. Het zou goed zijn om met een neuroloog of een andere behandeld arts hierover te spreken, zodat die persoon op basis van de (lichamelijke) situatie jullie goed verder kan helpen. Je huisarts kan eventueel ook helpen bij het vinden van de juiste zorg.
Meer in het algemeen is het bij diagnoses mogelijk om een second opinion te vragen bij een andere arts/specialist, om zo wellicht een beter beeld te krijgen. Dit zouden jullie eventueel ook kunnen overwegen mocht het nodig zijn.
Succes en sterkte met jullie situatie.
Hartelijke groet,
Matthijs de Wit
beste Matthijs, ik hoopte dat er bij jullie in de buurt Neuropsychologen bekend waren waar we eventueel een second opinion aan kunnen vragen. Het is niet om iemand aan te vallen, we willen het op papier hebben i.v.m. aanvraag herkeuring UVW. Mijn man is eerst ploegbaas geweest maar nu moet hij in alles gestuurd worden. Het UVW denkt dat hij best nog het een en ander kan. Hij heeft zijn uiterlijk helaas niet mee, boom van een vent ( 1.94 lang). Zelf zegt hij: boom is van binnen kapot. We moeten zelf achter de info aan, krijgen alle medewerking van huisarts maar die weet het ook niet meer. met de juiste personen kan het zo afgehandeld zijn/worden en krijgt manlief eindelijk rust. En wij dan allemaal. Dat is waar we naar streven.
Beste tom.ineke,
Dat is geen fijne situatie waar je man en jij in zitten. Het is complex, en dat maakt de zoektocht naar de volgende stap voor jullie helaas niet eenvoudig.
Je noemt in je reactie neuropsychologen, maar wellicht is het een goed idee om eerst een neuroloog te bezoeken (zonder 'psycho' ertussen dus). Een neuroloog is een arts die zich heeft gespecialiseerd in ziekten van de hersenen, de zenuwen, het ruggenmerg en de spieren van de mens (zie ook deze site voor meer informatie over neurologen). Je huisarts (of een andere medisch specialist) kan je doorverwijzen naar een neuroloog. Gezien de klachten die je beschrijft, lijkt een neuroloog een goede eerste stap te zijn. De neuroloog kan namelijk ook meer zeggen over een chemobrein. Helaas betekent dat niet per se dat er een oplossing zal zijn, maar dan hebben jullie wel meer duidelijkheid.
Heel veel succes en sterkte toegewenst.
Hartelijke groet,
Matthijs de Wit
Matthijs, wederom bedankt voor je reactie.
Er is inmiddels een MRI gemaakt van zijn hoofd en krijgen daar morgen de uitslag van.
Volgende week weer langs de huisarts. We gaan verder zoeken!