Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Depressie na genezing

3 januari 2023 om 14.05
239 x gelezen

Mijn schoonvader is onlangs genezen van slokdarmkanker. De hele familie is dolblij en gelukkig, maar niet de (ex)patiënt zelf. Natuurlijk zijn er fysieke nawerkingen van de behandeling (vermoeidheid, hoesten en maar weinig kunnen eten) maar die vallen in het niet bij de psychische nawerkingen. Schoonvader heeft nergens zin in, vindt niets leuk en is tot niets te porren. Hij is volledig gefocust op alle dingen die hij NIET meer kan (skiën, uiteten, sporten enz.) en heeft geen oog voor de dingen die hij WEL nog kan (al het andere). Als naaste verwanten zitten wij een beetje met de handen in het haar, we slagen er niet in om hem op positieve gedachten te krijgen. Alles wat we proberen te zeggen om hem zich beter te laten voelen, bereikt hem niet. Hij is vooral boos, snapt niet waarom dit nu juist hem moest overkomen en beklaagt zich over het verlies aan levenskwaliteit.

Wij zijn op zoek naar de beste manier om hem te benaderen, om hem te helpen. Kunt u ons hierin adviseren?

Hanno 

Antwoord

Beste Hanno,

Wat zijn jullie allemaal in een nare situatie terecht gekomen. Je schoonvader die een diagnose heeft moeten krijgen inclusief behandeling. Jullie als omgeving die dat ook van zeer dichtbij meemaakt en meekrijgt. Dat is nogal wat bij elkaar, voor jullie allemaal. Ik kan me voorstellen dat je je nu dan machteloos voelt op een bepaalde manier hierin, je zou graag willen helpen maar niets werkt.

Voor je schoonvader zitten er waarschijnlijk veel kanten aan dit verhaal. Eerst stond hij op stand 'overleven', en is er nu ruimte voor 'boosheid'. Dit is iets dat heel vaak voorkomt bij mensen met kanker, na de behandeling. Helaas zijn er namelijk ook de fysieke nawerkingen zoals je al schrijft: sommige zaken zijn door de kanker niet meer zoals ze vroeger waren. Niet alles is meer vanzelfsprekend. Voor je schoonvader betekent dit ook een stukje verlies. 

Acceptatie van deze nieuwe situatie en daarmee om leren gaan is niet eenvoudig. Verlies van mogelijkheden, een stukje identiteitsverlies, dat is niet niets. Het is dan ook op een bepaalde manier een stukje rouwverwerking, inclusief de verschillende fases van rouw inclusief boosheid. Op deze pagina kun je hier meer over lezen: https://www.kanker.nl/gevolgen-van-kanker/omgaan-met-kanker/omgaan-met-…

Ook voor jou als naaste is hier op kanker.nl veel goede informatie te vinden, mogelijk zijn deze pagina's interessant als startpunt om verder te lezen:
- https://www.kanker.nl/algemene-onderwerpen/kanker-bij-een-dierbare/kank…
- https://www.kanker.nl/algemene-onderwerpen/kanker-bij-een-dierbare/kank…
- https://www.kanker.nl/algemene-onderwerpen/kanker-bij-een-dierbare/hulp…

Belangrijk hierin is om je schoonvader tijd en ruimte te geven en hem niet onder druk te zetten of te pushen. Misschien dat hij op dit moment bepaalde zaken nog niet helemaal kan of wil horen, maar daar zal op termijn weer ruimte voor komen. Mocht hij op termijn (maanden) nog steeds niet 'lichtpuntjes kunnen zien', is het goed om te weten dat we hele goede psychologische zorg rond kanker hebben in Nederland. Via deze pagina vind je het overzicht van deze instellingen: https://www.kanker.nl/hulp-en-ondersteuning/vind-hulp/zorgaanbod/28

Hoe dan ook heel erg veel sterkte en succes toegewenst de komende periode.

Hartelijke groet, 

Matthijs de Wit

Laatst bewerkt: 11/01/2023 - 14:50