Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Kan u handvatten geven voor t terug krijgen van wat meer veerkracht. Mn acceptatie dat ik veel minder kan dan voorheen ligt zwaar op mn schouders.

Ik ben ex longkanker patiënt. 51 jaar. Was sportief, werkte fulltime. Nu gaat alles nog voor ongeveer 70% .De acceptatie is moeilijk. Ik zou graag wat hulp of tips kunnen gebruiken om een goed gevoel terug te krijgen.

Antwoord

Beste huist916,

Wat naar om te horen van je situatie. Een traject van longkanker en de behandeling daarvan is nogal wat. Daar kom je niet zomaar ongeschonden uit zoals je helaas ervaart.

Ik vind het erg goed om te lezen welke woorden je al gebruikt op dit moment. Je noemt namelijk veerkracht en acceptatie. Dit zijn twee enorm belangrijke zaken als we het hebben over kanker, de behandeling, en de gevolgen daarvan. Vaak wordt het helaas niet (helemaal) meer zoals het ooit was. Hiermee omgaan vereist een hoop aanpassingsvermogen, en ook een hoop veerkracht. Je komt namelijk niet zomaar bij die volledige acceptatie zoals je merkt. Dit neemt tijd.

Je schrijft dat je je graag weer goed wilt voelen. In de psychologie zijn zeer veel zienswijzen over wat daarvoor nodig is. Waarschijnlijk kun je via zoekmachines vele duizenden onderzoeken en meningen vinden. Eén voorbeeld is dat 'goed voelen', of psychisch welbevinden, een gevolg is van een aantal 'steunpilaren'. Autonomie/ regie, zingeving, zinvolle dagbesteding, en sociale steun (bron).

Door de ziekte en de behandeling is een deel van de regie weggeslagen, en begint het 'dak' van psychisch welbevinden te 'wankelen'. Helaas kun je daar zelf weinig aan doen, maar je kunt wel invloed hebben op een hoop andere zaken. Wellicht kun je met die bril eens kijken naar jouw eigen situatie en omgeving. Mogelijk dat je dan al iets (kleins) kunt doen of veranderen wat voor jou een (grote) impact heeft.

Ook hier op Kanker.nl is veel geschreven over het omgaan met kanker: https://www.kanker.nl/zoeken/informatie?term=psycholoog&caremaps%5B0%5D…

Praten met een buitenstaander kan vaak erg helpen, en dat helpt nog meer als het een getrainde professional is. Heel veel mensen met kanker (en hun naasten) weten dan ook hun weg te vinden naar psycho-oncologische centra. Dit zijn zorginstellingen die psychologische zorg bieden rond kanker. Als je merkt dat je vastloopt kan dit een hele goede manier zijn om weer in het zadel te komen. In Nederland zijn meerdere psycho-oncologische centra, en op deze pagina zie je een overzicht daarvan: https://www.kanker.nl/hulp-en-ondersteuning/vind-hulp/themas/3/6/28

Heel veel sterkte gewenst de komende tijd.

Hartelijke groet,

Matthijs de Wit

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Dank je wel Matthijs. 

Inmiddels heb ik een praktijkondersteuner gesproken, waarmee ik in eerste instantie ga kijken wat ik aan mijn vragen kan doen. Het is niet zijn specialisme, maar het is in mijn woonplaats en hij heeft de nodige ervaring.De adressen die ik voorbij zag komen liggen meer als 40 km buiten mijn woongebied.

Hoopvol.

Vriendelijke groet,

Sandra 

 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46