Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Omgaan met angst en positief blijven

Mijn vader heeft een aantal weken geleden te horen gekregen dat hij uitgezaaide kanker heeft. Zijn prognose is 3-6 maanden, met geluk een jaar. Dit was natuurlijk een gigantische klap. Hij is 72 jaar oud maar eigenlijk nooit ziek. Hij heeft nooit een medische ingreep gehad of medicijnen moeten nemen. Dit is eigenlijk het enige gezondheidsprobleem in zijn leven en meteen een doodvonnis.. We hebben een aantal opties gekregen voor chemotherapie maar de kans dat het werkt is erg laag en de winst beperkt. Ik heb het idee dat de prognose, het beperkte effect van de chemo en het feit dat hij nu veel minder kan dan krap 2 maanden geleden, mijn vader somber en angstig maken. Dat we een avond een ambulance moesten bellen omdat hij zodanig veel pijn aan zijn buik had en wij nog niet de juiste pijnstilling en telefoonnummers van het ziekenhuis hadden heeft ook niet geholpen.. Hoe kunnen wij mijn vader steunen zodat hij hopelijk nog een beetje kan genieten van deze periode? Wij hebben al psychologische hulp aangevraagd bij het ziekenhuis maar de wachttijd hiervoor is 3 á weken.. We gaan kijken of de huisarts in de tussentijd iets kan betekenen met een doorverwijzing naar een poh of psycholoog. Hoor het graag.

Antwoord

Beste JulienR,

Wat naar om te lezen in welke situatie jullie opeens zijn beland. De diagnose van je vader, en ook de impact die dat heeft op jullie allemaal.

Dat maakt enorm veel los, en daarom is het heel erg goed dat je zoekt naar opties voor hulp in deze situatie. De meeste ziekenhuizen bieden inderdaad psychologische zorg aan, en de huisarts kan hier inderdaad ook een veel in betekenen.

Daarnaast wijs ik jullie graag op de goede psychologische zorg die wordt aangeboden in de Nederlandse psycho-oncologische therapiecentra. Deze instellingen zijn gespecialiseerd in psychologische zorg rond kanker, en hebben ook veel ervaring met situaties zoals waar jullie je nu in bevinden. 

Wellicht is je vader gebaat bij de hulp die in deze instellingen wordt aangeboden, en kan het goed zijn om deze optie voor zorg eens met hem te bespreken. 

Ook als naaste van iemand met kanker kun je (op enig moment) gebaat zijn bij psychologische ondersteuning. Het is daarom goed om te weten dat deze instellingen er ook zijn voor naasten van mensen met kanker.

Een overzicht van deze instellingen vind je hier op Kanker.nl op deze pagina: https://www.kanker.nl/hulp-en-ondersteuning/vind-hulp/zorgaanbod/28

Hoe dan ook heel erg veel sterkte toegewenst de komende tijd.

Hartelijke groet,

Matthijs de Wit

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Hi Matthijs, dank voor je antwoord. Mijn vader heeft nu een afspraak bij een psycholoog van het ziekenhuis. Denk je dat het daarnaast nog nuttig is om contact op te nemen met een psycho-oncologisch therapiecentrum? 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste JulienR,

Goed om te lezen dat er een afspraak is met de psycholoog in het ziekenhuis. Voor nu is het wellicht dan een goed idee om eerst het gesprek met deze psycholoog af te wachten. Het kan immers zo zijn dat dit gesprek (en een eventueel traject bij deze psycholoog) precies is waar je vader nu behoefte aan heeft en waar hij op dit moment het meeste bij is gebaat. 

De optie van een psycho-oncologische therapiecentrum kan natuurlijk altijd ook nog worden besproken met deze psycholoog. De zorg in deze psycho-oncologische therapiecentra is anders georganiseerd dan de ondersteuning van een psycholoog in een ziekenhuis. In deze centra werken psychologen, maar zijn ook andere specialisten op het gebied van psychologische/ondersteunende zorg bij kanker betrokken. Ze werken allemaal in een multidisciplinair team, en zo kunnen er bijvoorbeeld ook lichaamsgerichte of beeldende therapeuten betrokken zijn bij de behandeling in deze centra.  

De omgeving van deze centra is ook vaak een belangrijk pluspunt voor de mensen die daar zorg ontvangen. De hoofdlocaties van bijvoorbeeld Het Behouden Huys en het Helen Dowling Instituut liggen in zeer fraaie omgevingen met veel mooie natuur. De multidisciplinaire insteek van de behandeling, maar ook het feit dat het echt even letterlijk en figuurlijk een andere omgeving is dan het ziekenhuis, wordt door veel mensen die hier zorg ontvangen als erg positief ervaren.

Contact opnemen met een van deze therapiecentra kan natuurlijk altijd. Voor nu is in ieder geval het belangrijkste dat je vader een afspraak heeft met een psycholoog. Hopelijk is dat precies waar hij nu behoefte aan heeft. Mocht dat onverhoopt toch niet helemaal het geval zijn, is het goed om te weten dat er nog de route is van het psycho-oncologische therapiecentrum.

Veel sterkte gewenst komende periode in ieder geval.

Hartelijke groet,

Matthijs de Wit

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46