Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Ontkenning

8 oktober 2020 om 14.39
605 x gelezen

Beste Matthijs, 

Mijn schoonmoeder heeft 2x borstkanker gehad en heeft nu voor de derde keer borstkanker. Dit begon met een klein plekje en dit is gegroeid naar een gebied van 15x20 met onculogische ulcera. Pas nu, deze week, hebben we dit gehoord. Omdat de wonden gingen bloeden. Tot deze tijd heeft ze het verborgen gehouden, ook voor haar man. Ze heeft het verbonden met maandverband al die tijd en ging douchen met de deur dicht. 

Ik probeer me in te denken hoe dit is gegaan.. heeft ze het niet gezien voor wat het is? Ze wil geen polonaise aan haar lijf, maar nu dan dit? Weet jij hoe dit werkt bij patiënten? De ontkenning (zelfs nu nog)? Ik hoop dat je mij wat inzicht zult geven, zij is geen prater, zodat ik het een beetje kan begrijpen.

Dank en groet,

Maartje

Antwoord

Beste Maartje,

Wat een lastige situatie, ik kan me goed voorstellen dat het moeilijk is om dit te begrijpen. En dat het wellicht ook gevoelens van onmacht bij jou en de rest van de familie oproept.

Je schrijft dat dit de derde keer is voor je schoonmoeder dat borstkanker wordt geconstateerd. Dat alleen al is natuurlijk nogal wat: de diagnose, de behandeling, en de hersteltijd daarna inclusief angst voor de terugkeer. Er zijn een hoop gevolgen van kanker, en hier op Kanker.nl is daar veel goede informatie over terug te vinden: https://www.kanker.nl/gevolgen-van-kanker 

Geen polonaise aan haar lijf heeft ze verder gezegd schrijf je. Achter deze uitspraak kan een hoop pijn en angst zitten. Het hele traject rond kanker roept bij veel mensen bij veel stappen al een hoop angst op, maar voor een grote groep zijn een hoop onderdelen van de behandeling ook echt traumatisch. Een traumatische gebeurtenis (of meerdere), waar mensen langere tijd last van hebben. Inclusief alles wat bij trauma's voorkomt, zoals angst, flashbacks en herbelevingen bijvoorbeeld. 

Ontkennen van de situatie (het terugkeren van de kanker bij je schoonmoeder) kan dan een soort (korte termijn) overlevingsstrategie zijn. Andere manieren van verwerken zijn bijvoorbeeld boosheid, terugtrekken, somberheid en depressie, afleiding zoeken in bijvoorbeeld werk of hobby's, er veel over praten, of bijvoorbeeld heel erg actief op zoek gaan naar informatie. 

Het is in ieder geval belangrijk dat je schoonmoeder dit ook met de behandelend arts bespreekt. Wellicht kan het gesprek dat daar hopelijk ontstaat al helpen. Dat is ook belangrijk voor een goed verloop van de behandeling die nu in wordt gezet. De behandelend arts kan eventueel ook doorverwijzen naar specialistische hulp. In Nederland zijn verschillende zorginstellingen die gericht zijn op het bieden van psychologische zorg aan van mensen met kanker. Op deze pagina vind je een overzicht van deze instellingen: https://www.kanker.nl/hulp-en-ondersteuning/vind-hulp/zorgaanbod/28

Deze instellingen zijn in veel opzichten heel erg verschillend van ziekenhuizen. Uiteraard in het type zorg dat ze geven, maar ook in iets heel praktisch als het gebouw en de omgeving. Veel mensen ervaren dit als een belangrijk pluspunt van dit soort instellingen: het is een rustige plek om de nare situatie te verwerken, erover te reflecteren, en vooral ermee om te leren gaan. Onder begeleiding van een professional. 

Hoe dan ook heel veel sterkte toegewenst voor jou, de rest van je familie, en je schoonmoeder.

Hartelijke groet,

Matthijs de Wit

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46