Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
teveel geworden.
Geachte hr/mevr.
Folliculair lymfoom is 4 jaar geleden bij mij vastgesteld, in 2022 begonnen met 8 chemokuren om de 3 weken 1 goede diagnose gehad nu bezig met nabehandeling rituxiemap uitslag halverwege ook prima nu bezig met terugkomen op het werk fysiek zwaar beroep maar werken gaat top door randgebeuren eromheen(2espoor) een terugval gekregen advies vd bedrijfsarts 2e spoor on hold te zetten geprobeerd via digid bij de uwv site niet gelukt uwv gebeld te horen gekregen ik ben al bezig met de wia aanvraag deskundige oordeel overbodig nu ik moet bij mn integratie bureau zijn voor een probleem analyse zij zeggen op hun beurt ik moet eerst een goed oordeel rapport hebben vd bedrijfsarts ( zucht kan toch niet waar zijn, ik zit met burn out klachten en moet de ballen zelf hooghouden) contact met bedrijfsarts gemaakt zij weer contact gezocht met integratiebureau daar krijg ik nog een terugkoppeling van sorry hoor dit slaat toch nergens op?
mvg. Vincent
Antwoord
Beste Vincent,
Wat naar om te horen waar je allemaal doorheen hebt moeten gaan. De diagnose en de behandeling, dat is echt niet niets allemaal. Ik ben dan ook blij om te lezen dat het nu de goede kant voor je opgaat. Maar wat is het dan vervelend om dan nu met dit soort gedoe te maken te krijgen. Het klinkt bijna als een kastje naar de muur verhaal. Ik kan mij goed voorstellen dat je daar flink gefrustreerd van raakt.
Ik vind het ten eerste heel goed dat je hier je bericht plaatst. Delen wat er in je omgaat kan soms al helpend zijn. Het is in ieder geval goed om te weten dat je niet de enige bent hierin. Werk en kanker is om veel redenen lastig voor veel mensen. Er is hier op kanker.nl dan ook veel informatie over te vinden. Op deze pagina lees je hier meer over: https://www.kanker.nl/werk-en-kanker. Je vindt daar algemene informatie, maar ook ervaringsverhalen en een link naar de gespreksgroep hierover.
Verder is in Nederland hele goede psychische zorg beschikbaar voor mensen met kanker. Deze zorg wordt gegeven in speciale instellingen. Deze heten ‘psycho-oncologische therapiecentra’. Zij bieden psychische zorg aan mensen die met kanker te maken hebben (gehad). Samen met je huisarts kun je bekijken of deze zorg iets voor jou kan zijn. Mogelijk dat dit helpend kan zijn voor je. Een overzicht van deze instellingen vind je op deze pagina: https://www.kanker.nl/hulp-en-ondersteuning/vind-hulp/themas/3/6/28
Ik hoop dat de organisaties elkaar inmiddels hebben weten te vinden. Zodat jij ook hopelijk snel geholpen kan worden.
Hoe dan ook veel sterkte toegewenst.
Hartelijke groeten,
Matthijs de Wit