Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Therapie soort/nut
Hallo Matthijs,
Ik heb 3 jaar geleden op vrij jonge leeftijd (50) prostaat verwijdering gehad en 2 jaar geleden bestraling. Nu een stabiel PSA (maar niet helemaal weg - gebeurd vaker maar is wel minder gebruikelijk) en sta onder 6 maanden controle. Scores zijn zeer nauwkeurig maar leveren ook elke keer spanning op omdat kleine wijzigingen ook indicatie van remissie kunnen zijn.
Ook lichamelijk wel wat klachten na operatie en bestraling. Ik werk als ceo en ondernemer in groeiende onderneming en dat brengt druk met zich mee. Laatste maanden merk ik dat ik steeds minder goed functioneer omdat (niet altijd reeële) angsten een enorme rol spelen in allerlei beslissingen. Dat is in 2023 ook al een keer gebeurd (paniekaanval). Ik heb inmiddels recent wat aanpassingen gemaakt: deel aandelen verkocht om pensioen geregeld te hebben en af en toe een officiële spijbeldag. Gevoel is dat ik ziekte als een af te wikkelen soms te negeren ding behandel maar daar van aan terugkomen ben (moeten). Ik zoek goede hulp bij proces van verwerken en vroeg me af of je iemand of instantie weet in de buurt van Amsterdam/Gooi. Man of vrouw maakt me niks uit (geen gene meer;-)).
Dank en super dat je je voor patiënten met deze ziekte inzet!!
Hoop wat te horen!
Bas Swildens
Antwoord
Beste Bas,
Wat naar om te lezen waar je doorheen hebt moeten gaan, en waar je nu nog steeds mee te maken hebt. Het is nogal een traject dat je al hebt doorgemaakt met de operatie en bestraling, en daar komen nu ook die nare spanningen en andere klachten bij. Ik kan mij de gedachte het soms te (willen) negeren erg goed voorstellen. Daarom ben ik erg blij dat je je vraag hier toch hebt gesteld.
Je schrijft dat je merkt minder te functioneren afgelopen maanden, waarbij angst een rol speelt. Ik vind het erg goed van je dat je je daarvan bewust bent geworden, en vooral dat je daar ook naar hebt gehandeld door een stapje terug te doen. De gevolgen van kanker zelf, maar ook zeker van de behandelingen, kunnen groot zijn. Dit betekent voor veel mensen dat zij helaas niet meer alles kunnen doen wat zij voor de kanker wel deden.
Niet alles is meer vanzelfsprekend. De kanker verandert een hoop, en dat maakt het voor veel mensen een zoektocht naar een ‘nieuw normaal’. Het lichaam (en geest) kunnen niet op alle vlakken hetzelfde als vroeger, dus vraagt (of beter gezegd eist) het aanpassingen. Daar heb je zelf al een eerste stap in gezet, maar dit is geen eenvoudige zoektocht.
Hier op kanker.nl lees je op in deze gespreksgroep ervaringen van andere mensen hierin: https://www.kanker.nl/ervaringen-van-anderen/gespreksgroepen/na-de-beha….
Hier op kanker.nl is ook betrouwbare algemene informatie beschikbaar. Hier vind je de pagina’s over verder leven na kanker: https://www.kanker.nl/gevolgen-van-kanker/verder-met-je-leven-na-kanker…
Het is daarnaast goed om te weten dat we in Nederland zeer goede psychologische zorg beschikbaar hebben voor mensen die met kanker te maken hebben (gehad). De situatie waar jij mee worstelt komt helaas namelijk bij meer mensen voor. Net als jij nu ervaart, kan het zijn dat mensen dan (deels) vastlopen in het dagelijks leven. De zorg die wordt gegeven in deze instellingen kan dan mogelijk helpend zijn. Samen met je huisarts of behandelend arts kun je bekijken of dit aansluit bij jouw situatie. Een overzicht van deze gespecialiseerde zorginstellingen vind je hier: https://www.kanker.nl/hulp-en-ondersteuning/vind-hulp/themas/3/6/28
Hoe dan ook heel erg veel sterkte en succes toegewenst.
Hartelijke groet,
Matthijs
Hai Matthijs,
Dank voor je bericht. Aantal had ik idd ook gevonden en gebeld. Wachttijden zijn alleen best lang :3-4 maanden. Adviseer je naar Helen Downing -achttig instituut te gaan of kan een goede zelfstandige psycholoog ook goed helpen?
Dan weer,
Bas
Beste Bas,
Goed om te horen dat je al een weg aan het vinden bent, maar er zijn inderdaad helaas op veel plekken wachtlijsten zoals je hebt gemerkt. Bij zelfstandige zorgverleners kunnen de wachttijden soms korter zijn. Soms kan het ook helpen om contact op te nemen met je zorgverzekeraar voor bijvoorbeeld wachtlijstbemiddeling. Ze kunnen ook aangeven welke zorginstellingen de kortste wachttijden hebben op basis van jouw zorgverzekering en hulpvraag.
Het adviseren welke zorg voor jou passend is gaat hier helaas niet, maar ik kan wel wat meer vertellen over hoe een psycho-oncologisch therapiecentrum zoals het Helen Dowling Instituut of Het Behouden Huys te werk gaat.
Zorginstellingen zoals het Helen Dowling Instituut (HDI) zijn gespecialiseerd in het helpen van mensen die door de kanker op een bepaalde manier zijn vastgelopen in het leven. Dit kan erg helpend zijn bij het begrijpen en doorzien van bijvoorbeeld gedragspatronen die vaker voorkomen rond deze ziekte. Op hun website (https://hdi.nl/, https://www.behoudenhuys.nl/) is meer informatie te vinden. Veelal gaat het om individuele gesprekken, in de vorm van gesprekstherapie, lichaamsgerichte therapie of beeldende therapie. Ook zijn er vaak lotgenotengroepen. Het verschil met een zelfstandig psycholoog is dat er vaak gewerkt wordt in multidisciplinaire teams, met veel bewuste aandacht voor de kanker.
Als je op zoek bent naar andere instellingen of zelfstandige psychologen kan het helpend zijn om via je huisarts of zorgverzekeraar te vragen naar mogelijkheden. Soms kan de POH-GGZ bij de huisarts ook nog enige ondersteuning bieden, vaak is daar geen wachtlijst.
Ik hoop dat dit helpt en dat je snel de juiste ondersteuning vindt.
Hartelijke groet,
Matthijs de Wit