Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Vervelende reactie zwager
Dag Matthijs,
Mijn echtgenoot heeft het op dit moment mentaal heel zwaar, is depressief. Is aan een volgende fase van zijn ziekte begonnen. Gestopt met werken, vermoeid, andere medicatie.
Het contact met zijn broers en zussen is oppervlakkig, over het algemeen vriendelijk.
Mijn man belt hen af en toe, zelf nemen ze nauwelijks contact op. Sinds hij ziek is ( 2008)is het iets beter dan vroeger maar echt hartelijk kan ik het niet noemen. Hij heeft waarschijnlijk nog een paar jaar te leven.
In een telefoongesprek van een paar dagen geleden waarin mijn man aangaf het mentaal erg zwaar te hebben, kreeg mijn man de wind van voren van zijn oudere broer, hij zou te hard hebben gewerkt, geen gas terug hebben genomen, hij moet aan zichzelf gaan denken enz enz. ( hij is al een jaar ziek thuis…wordt begeleid door een psychiater en psycholoog).In alle jaren dat hij al ziek is is er nooit echt gevraagd hoe dat nou voor hem voelde maar werd er altijd uitgegaan van aannames.Mijn man liet het allemaal over zich heen gaan. Meestal bemoei ik me er niet mee en laat het voor wat het is.
Ik snap heel goed dat de broer en ander familie ook niet goed weet hoe er op deze situatie gereageerd moet worden, maar dit vond ik verre van helpend.
Ik vraag me af wat wijsheid is. Dit gewoon laten voor wat het is of er 1x keer stevig over doorpraten met de broer in de hoop dat deze manier van reageren op een onheils bericht niet helpend of steunend is voor mijn man. Natuurlijk moet ik dat eerst met mijn man bespreken. Of hij het zelf doet of ik en of hij het ook zelf wil…..wat helpt mensen in het algemeen, welke energie steken we in dit soort situaties in anderen.
vriendelijke groet Fram
Antwoord
Beste Fram,
Wat naar om te horen in welke situatie jullie terecht zijn gekomen met de diagnose en de omgang met zijn familie. Ik kan me goed voorstellen dat het inderdaad verre van helpend voelt hoe je zwager zich in hun laatste gesprek heeft opgesteld. Ik kan me ook voorstellen dat het voor jouzelf erg moeilijk is om dat te zien gebeuren.
Je stelt al gelijk een aantal relevante en belangrijke vragen. En ik lees ook dat je beseft dat niet iedereen altijd goed weet/beseft wat een helpende manier kan zijn om te reageren in een situatie als deze.
Zoals je al schrijft, is het inderdaad wellicht een goed idee dat jullie eerst met z'n tweeën hier goed over spreken. Zodat jullie van elkaar weten hoe jullie er zelf in staan. Daarbij is het ook belangrijk en goed dat ook jij je uitspreekt over wat het met jou doet. Vanaf dat punt kunnen jullie dan vooruitkijken. En misschien kan je man dan ook beter een afweging maken over wat hij zelf hierin wilt en wat hij belangrijk vindt.
Ik begrijp uit je verhaal dat je man ook wordt begeleid door een psychiater en een psycholoog. Dat zou dan (vervolgens) ook een plek kunnen zijn waar dit een onderwerp kan worden bespreken.
Uiteindelijk zal het voor iedereen anders zijn wat hierin belangrijk wordt gevonden. Wat iemand zelf vroeger en later in het leven hierover heeft meegekregen, speelt daarin ook een rol.
Mochten jullie erop uitkomen dat jullie het gesprek aan willen gaan, kan het helpen om concrete tips te geven aan anderen over wat helpend kan zijn. Hier op Kanker.nl is veel goede informatie te vinden. Zo is er ook een informatiepagina voor naasten/ familieleden van mensen die kanker hebben: https://www.kanker.nl/gevolgen-van-kanker/kanker-bij-een-dierbare/kanke…
Daar vind je ook een pagina met concrete tips over omgaan met iemand die kanker heeft: https://www.kanker.nl/gevolgen-van-kanker/naasten/kanker-bij-iemand-and…
Als laatste wil ik graag meegeven dat er in Nederland gespecialiseerde zorginstellingen zijn die psychologische zorg bieden rond kanker. Mogelijk dat je man (of jullie samen) gebaat kunnen zijn bij de goede zorg die door deze instellingen wordt geboden. Hier vind je een overzicht van deze instellingen: https://www.kanker.nl/hulp-en-ondersteuning/vind-hulp/zorgaanbod/28
In ieder geval heel erg veel sterkte toegewenst.
Hartelijke groet,
Matthijs de Wit