Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Anti-TG
Beste artsen,
Pas ben ik geopereerd, waarbij 2/3 van de schildklier is verwijderd vanwege een papillaire schildklierkanker-nodus van ca. 0,9 cm, Bethesda 6, en een bult die later goedaardig bleek te zijn. Er zit dus nog een klein deeltje schildklier (ongeveer 1/3).
Zowel voor als na de operatie is bloed geprikt.
Voor de operatie was de ANTI-TG 128. Na de operatie is de ANTI-TG 211.
Hierover heb ik een paar vragen:
- De TSH was vlak na de operatie ruim 7. Na 5 weken is de THS bijna 5. Die daling is wel positief. Maar is deze waarde door de ANTI-TG betrouwbaar?
En als de TSH wel betrouwbaar is, hoe lang wacht u gemiddeld af, of het restant van de schildklier binnen de norm gaat functioneren?
3. Kunt u verder iets zeggen over deze ANTI-TG-waarde? (Er was geen ontstekingsbeeld).
4. En klopt het dat, stel dat de kanker terugkomt in het schildklier-restant en dit verwijderd moet worden, daarna niet goed kan worden gemeten of alle kanker weg is door die ANTI-TG? En kan het dan wel op een andere manier gecontroleerd worden?
Alvast bedankt en met vriendelijke groeten,
Suzanna
Antwoord
Beste Suzanna,
Even ter verduidelijking: Wat is ANTI-Tg:
Tijdens de operatie of bij een eerdere ontsteking komt het immuunsysteem in aanraking met onderdelen van de schildkliercellen. Het immuunsysteem kan hierop antilichamen vormen – Y-vorminge eiwitten die binden aan ‘lichaamsvreemd’ materiaal om het zo onschadelijk te maken. De antilichamen binden in dit geval aan het thyreoglobuline (zit in de schildkliercel) dat we willen meten. Door deze binding met antilichamen kunnen we het thyreoglobuline NIET meer goed meten. Het anti-Tg is dus een aanduiding dat de tumormarker thyreoglobuline (of Tg) niet betrouwbaar is: vooral vervelend, maar heeft niets met kanker zelf te maken. Het duurt gemiddeld een aantal jaar voordat het anti-Tg verdwijnt.
Nu zijn er studies/onderzoeken die aangeven dat een stijging van het anti-Tg mogelijk ook voorspelt dat de ziekte terugkeert. We kijken er dus wel met een schuin oog naar.
Echter zit jij in een andere situatie: niet alle schildkliercellen zijn verwijderd, er is nog een rest en hiermee is de toepasbaarheid van Tg al heel beperkt (Het wisselt per centra of dit wordt gedaan, maar het bewijs is beperkt). Het kijken naar anti-Tg is al helemaal niet bewezen in jouw situatie. ER is tenslotte nog een deel van de schildklier die de immuunreactie in gang kan houden. Het is mijn inziens dus niet zinvol hier conclusies aan te verbinden. Ik zou in jouw geval varen op een echo van de hals.
Ik hoop je vraag zo voldoende te hebben beantwoord, anders hoor ik het graag!
Met vriendelijke groet
Mark van Treijen - Team UMC Utrecht
Bedankt voor uw reactie en uw uitleg, heel fijn!
Dan wilde ik nog graag weten, omdat ik van lotgenoten hoor dat artsen verschillend aankijken tegen wanneer-starten-met-medicatie:
mijn TSH was vlak na de operatie ruim 7. Na 5 weken is de THS bijna 5. Die daling is wel positief. Hoe lang zou u - gemiddeld - adviseren om af te wachten, of het restant van de schildklier binnen de norm gaat functioneren?
Beste Suzanna,
Ik zou in jouw geval zeker afwachten. Wij wachten vaak 3-6 maanden af en soms ook langer, afhankelijk van de klachten en het risicoprofiel van de schildklierkanker. Gezien de positieve daling zou ik zeker nog even wachten.
GRoet!