Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Bethesda 4 vraag

8 september 2022 om 22.04
401 x gelezen

Goedendag, 

Ik wacht momenteel op een operatie om de helft van mijn schildklier te verwijderen, maar ik merk dat ik veel vragen heb waar ik het antwoord niet op internet kan vinden. Ik hoop dat u ze voor mij kunt en wilt beantwoorden.
 

In mijn pathologie rapport valt te lezen dat er cellen in microfollikels zijn met kernoverlap. Nu begrijp ik dat het pas na de diagnostische hemi vastgesteld kan worden of het maligne of benigne is, maar ik vraag me toch iets af. Voor zover ik begrijp is de karakteristiek van kankercellen dat ze geen “respect” hebben voor de grenzen van andere cellen, en daardoor door ander weefsel heen gaan groeien. Is dat dan niet wat er aan de hand is met kernoverlap? Waarom wordt dit dan (nog) niet als kanker gezien? Is een dergelijke tumor zonder vasculaire of capsulaire invasie niet sowieso op weg om kanker te worden? 
 

En ik begrijp dat er bij analyse van de tumor wordt geteld hoe vaak er cellen in de vaten worden gevonden, en dan boven de drie keer wordt het gezien als vaso-invasief carcinoom, klopt dat? Maar bij 1 cel in bloedvat is er toch al kans op uitzaaiing? 
 

Mijn nodus is op de echo in 1 jaar iets hypo-echogener geworden, maar niet gegroeid en had verder geen verdachte kenmerken. Is dat een eigenschap van zowel goed- als kwaadaardige nodules of past dat meer bij het een of het ander? Het betekent volgens mij dat de cellen meer in Micro-follikels zijn gaan groeperen, dat lijkt me niet echt een goed teken? 
 

als mijn vragen te uitgebreid zijn om te beantwoorden, heeft u dan misschien tips welke artikelen of papers ik hier over kan lezen?

bij voorbaat dank! 

Antwoord

Beste Snip22, 

Je stelt hele goede vragen. Voor het antwoord is het belangrijk om een verschil te kennen tussen cytologie en histologie. Cytologie is het weefselonderzoek waarbij er via een dunne naald cellen worden verkregen uit de schildklier. Dit is het onderzoek wat is gedaan bij u. Bij cytologie kan de patholoog alleen de cellen zelf beoordelen, maar hij ziet deze cellen los van hun omgeving. Er is dus geen architectuur aanwezig en dit betekent dat het gedrag van de cellen ten opzichte van hum omgeving niet te beoordelen is. Denk hieraan aan vasculaire of capsulaire invasie of het groeien in ander weefsel. 

Bij cytologie leggen ze dus de cellen los op een glaasje. Ze geven de cellen de ruimte. Als er kernoverlap is, betekent dit dat er toch cellen deze ruimte niet nemen maar overlappen (dit is mijn interpretatie van kernoverlap - maar ik ben geen patholoog). Dit is een aanwijzing (naast vele anderen) voor afwijkend gedrag. Echter vindt kernoverlap ook plaats bij goedaardige afwijkingen. Het risico op kanker is dus wel wat hoger ten opzichte van een celbeeld waarbij er geen kernoverlap is, maar het geeft geen zekerheid. Dit geldt ook voor veel andere celkarakteristieken bij cytologie. Uiteindelijk krijg je dus een risico inschatting (de bethesda score).

Indien het risico op kanker hoog wordt ingeschat of niet kan worden ingeschat, moet histologie volgen. Bij histologie haal je de tumor weg samen met de omgeving. Hiermee heb je dus zicht op de architectuur van de tumor en kan je de genoemde factoren als invasie wel beoordelen. Pas dan heb je zekerheid over de diagnose.    

Ik kan geen goed oordeel vellen over het echobeeld wat u beschrijft. Hiervoor moeten de beelden zelf beoordeeld worden. 

Veel succes met de operatie.

Met vriendelijke groet

Mark van Treijen - internist endocrinoloog UMC Utrecht

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste meneer van Treijen, 

ik wil u bij deze nog bedanken voor uw antwoord. Ik heb er veel aan gehad, want kennis gaf mij rust. Ik vind het nog steeds bijzonder dat cellen die dergelijk gedrag vertonen, niet per se kwaadaardig hoeven te zijn.
 

Voor de mensen die dit misschien in de toekomst lezen en zich afvragen hoe het is afgelopen: mijn nodus bleek gelukkig goedaardig en is er heel succesvol uitgehaald! 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46