Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
CT scan
Beste ,
Ik heb pas geleden een CT scan van mijn hoofd en nek gehad na een val met mijn fiets. Alles was in orde. Echter , ik maak me nu zorgen over de straling. Is er een kans dat ik nu schildklierkanker kan oplopen door deze straling ?
Is er ook kans door de straling van de scan op een snel of traagwerkende schildklier ? Lees dat de schildklier erg gevoelig is voor straling , vandaar deze vraag.
Dank u wel ,
Antwoord
Beste Brokkenmaker,
Wat een leuke vraag. Het korte antwoord is: Nee. U hoeft zich geen enkele zorgen te maken.
Het lange antwoord is: U wordt in het dagelijks leven elke dag blootgesteld aan radioactiviteit. Dit zit in de wereld om ons heen. De gemiddelde blootstelling van inwoners van Nederland aan ioniserende straling bedraagt momenteel naar schatting zo’n 2,8 mSv(millisievert) per inwoner per jaar. Een CT scan van het hoofd geeft ongeveer 1,5 mSv ioniserende straling.
Op de website van het RIVM staat het duidelijk uitgelegd wat de gevolgen zijn van ioniserende straling: Ioniserende straling kan weefsel en DNA beschadigen. Hoeveel schade er optreedt, hangt af van verschillende factoren: de duur van de blootstelling, de nabijheid van de stralingsbron en het type straling.
Een blootstelling verhoogt de kans op de ziekte kanker. De hoogte van de stralingsdosis bepaalt de grootte van de kans. Bijvoorbeeld: de kans dat je aan kanker overlijdt is ongeveer 30% in Nederland. Door een effectieve dosis van 100 mSv(millisievert) zou die kans stijgen naar 30,5%.
Dit betekent dus een verwaarloosbaar toegenomen risico. Dit betreft overigens kanker in het algemeen en geldt niet specifiek voor de schildklier.
Er is met name een verhoogd risico op schildklierkanker bij een kernramp, zoals bij Tsjernobyl is gebeurd. Het probleem met een kernramp is dat er veel radio-actief jodium vrijkomt. De schildklier neemt veel jodium op en wordt daarom blootgesteld aan radio-activiteit. Dit kan oplopen tot 4000 mSv. Dit is dus een hele andere orde van grootte én manier dan een CT scan.
Ten aanzien van de te snel of te langzame werking. Te langzame werking door CT kan niet. Tijdelijk een te snelle werking wordt wel eens gezien als er jodiumhoudend contrast via het infuus wordt gegeven bij iemand die al een struma (te grote schildklier) heeft. Dit jodium is 'extra voeding' voor de schildklier waardoor deze tijdelijk meer schildklierhormoon gaat maken. Dit gaat vanzelf over en komt weinig voor, daarom wordt er niet op gecontroleerd. Mocht je klachten hebben van hartkloppingen of gejaagdheid, kan je vragen aan je huisarts of zij/hij dit controleert.
Hopelijk heb ik je kunnen geruststellen
Met vriendelijke groet,
Mark van Treijen - internist endocrinoloog UMC Utrecht
Beste Mark ,
Hartelijk bedankt voor uw uitgebreide en duidelijke antwoord. Had nog wel één vraag dan. Artsen dragen zelf altijd een loodschort en een loden schildklierbeschermer . Dat is ook niet voor niks vandaar mijn bezorgheid over mijn schildklier.